Choroby nerek – leczenie dietetyczne

24 sierpnia 2012,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Produkty dozwolone i przeciwwskazane w chorobach nerek:

Do jadłospisu warto włączyć także sok z żurawiny! Żurawina doskonale leczy infekcje dolnych dróg moczowych. W latach dwudziestych XX w. odkryto, że mocz osób jedzących dużo żurawin ma bardziej kwaśny odczyn, czyli jest czystszy. Żurawina pobudza wytwarzanie kwasu hipurowego, okazało się, że ten kwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, a nawet je niszczy. Wykazano też, że owoce żurawin uniemożliwiają przyleganie szkodliwych drobnoustrojów do komórek wyścielających drogi moczowe. Powodują to substancje fitohemiczne zwane proantocyjanidynami, występują one w soku żurawinowym. Żurawina skraca czas trwania infekcji dróg moczowych, łagodzi ból, pieczenie i  swędzenie. Żurawina pomaga także usuwać przykry zapach rozkładającego moczu, powinny ją więc jeść osoby nie trzymające moczu.

Uwaga!

Osoby cierpiące na kamicę lub niewydolność nerek albo hemochromatozę (dziedziczną skłonność do odkładania żelaza) nie powinny zażywać więcej, niż 200mg witaminy C dziennie, gdyż wzmaga ona wchłanianie żelaza w organizmie.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny, spec. ds. zdrowia publicznego

www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. NERKI – nasz filtr
  2. Jak odzyskać witalność i oczyścić organizm?
  3. Oczyszczanie organizmu i ciała: krok po kroku
  4. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...