Chłodnik z jagodami i czereśniami
Artykuł zewnętrzny
Jagody to cenne odżywczo owoce, które można znaleźć w wielu polskich lasach. Nasze prababcie stosowały je jako lek przy biegunkach i innych problemach układu pokarmowego, gdyż skutecznie eliminują bakterie. W dzisiejszej diecie są cenne ze względu na niskokaloryczność oraz właściwości obniżające poziom cukru we krwi i złego cholesterolu oraz bogactwo witaminy B i C. Ponieważ nie są odpowiednie do długiego przechowywania, najczęściej przetwarza się je w postaci dżemów i soków lub zamraża. Czereśnie także służą naszemu zdrowiu – przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się oraz chorobom tarczycy. Właśnie teraz możemy cieszyć się także ich smakiem – warto więc wypróbować przepis na pyszny, orzeźwiający chłodnik z dodatkiem jagód i czereśni!
Składniki:
25 dag świeżych jagód
10 dag czereśni
700 ml kefiru
1-2 łyżki cukru
200 g paluszków
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć jagody oraz czereśnie, usunąć pestki. Do kefiru dodać cukier i krótko zmiksować, następnie dodać czereśnie oraz 2/3 jagód i ponownie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Udekorować pozostałymi jagodami, schłodzić i podawać z dodatkiem paluszków.