Chłodnik z botwinką :

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Chłodnik z botwinką :


Czas : 30 minut + 2 godziny w lodówce

Składniki ;

1 pęczek botwinki ( ja używam wszystkich malutkich buraczków , wszystkich łodyżek i 
tylko 1/3 liści )
2 średniej wielkości ogórki
1 pęczek rzodkiewki
½ pęczka szczypiorku
1/3 pęczka ( dużego ) kopru
4 jajka
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 duży jogurt gęsty
1 mała śmietana kwaśna
¾ szklanki wody
sól
pieprz mielony
barszcz czerwony w proszku ( ja używam Winiar )
cukier

Botwinkę umyć i drobno pokroić( buraczki utrzeć na grubej tarce jarzynowej ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim botwinkę przez 5 minut mieszając .Zalać wodą i gotować 15 minut na małym gazie. Ostudzić .
Na grubej tarce jarzynowej utrzeć rzodkiewki, ogórki ( ze ściętymi końcami , nie obranymi ) .Pokroić drobno szczypiorek i koper.
Ugotować na twardo jajka, ostudzić , obrać , pokroić w ósemki.
Wymieszać śmietanę , jogurt, ugotowaną botwinkę ( razem z wodą w której się gotowała ), szczypior, koper, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem, cukrem , barszczem czerwonym w proszku .
Wstawić do lodówki i mocno schłodzić .

Podawać w miseczkach wkładając do nich kawałki jajek . Osobno podać ugotowane okraszone smażoną wędzonką i posypane koprem gorące ziemniaczki.

nadesłała: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...