Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

14 czerwca 2020, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Taki chłodnik doskonale orzeźwi w upalny dzień… Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1 dość duży, świeży ogórek szklarniowy (albo 4 mniejsze, gruntowe)
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu albo śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • do smaku: odrobina soli, pieprz mielony
  • kilka kropelek Tabasco (niekoniecznie)

Opis przygotowania

Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)
fot: redakcja

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Stany lękowe
Stany lękowe to może być objaw początku depresji, moim zdaniem warto iść...
Zdrowe połączenia produktów
Miejmy nadzieję, że jeśli np. pół godz. po sałatce zjemy obiad z tłuszczem...
Jak ludzie dobierają się w pary?
Sporo osób dziś jednak patrzy na status i majątek partnera, jeśli chodzi o poważne...
Metylowane witaminy
Już była "lewoskrętna" witamina C, po czym okazało się, że witamina C jest właśnie...