Chłodnik o smaku czosnkowym z waflami Good Food

15 maja 2011, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Jest to przepis na 4 niewielkie porcje.

  • 4 sztuki wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 4 rzodkiewki
  • koperek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Chłodnik przygotowujemy minimum 2 godziny przed spożyciem, aby wytworzył się świetny aromat. Czosnek obieramy i przeciskamy, lekko solimy i mieszamy z jogurtem i śmietaną. Ogórka i rzodkiewkę bardzo dokładnie myjemy, a następnie ucieramy je razem ze skórką na średniej wielkości oczkach na tarce – dodajemy do jogurtu ze śmietaną i czosnkiem, doprawiamy do smaku sporą ilością poieprzu i soli i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby chłodnik nabrał wyrazistego smaku warzyw. Przed podaniem dodajemy trochę posiekanego koperku, a następnie rozlewamy do miseczek. Podajemy z waflem kukurydzianym. Bardzo pożywne, zdrowe i dietetyczne jedzonko.

file1305440272