Chłodnik o smaku czosnkowym z waflami Good Food
Artykuł zewnętrzny
Jest to przepis na 4 niewielkie porcje.
- 4 sztuki wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 4 rzodkiewki
- koperek
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Chłodnik przygotowujemy minimum 2 godziny przed spożyciem, aby wytworzył się świetny aromat. Czosnek obieramy i przeciskamy, lekko solimy i mieszamy z jogurtem i śmietaną. Ogórka i rzodkiewkę bardzo dokładnie myjemy, a następnie ucieramy je razem ze skórką na średniej wielkości oczkach na tarce – dodajemy do jogurtu ze śmietaną i czosnkiem, doprawiamy do smaku sporą ilością poieprzu i soli i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby chłodnik nabrał wyrazistego smaku warzyw. Przed podaniem dodajemy trochę posiekanego koperku, a następnie rozlewamy do miseczek. Podajemy z waflem kukurydzianym. Bardzo pożywne, zdrowe i dietetyczne jedzonko.