Chleb ziemniaczany
Artykuł zewnętrzny
200 g ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu (lub syrop z agawy)
1 torebka suszonych drożdży (8 g)
10 + 5 ml ciepłej wody
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu (lub syrop z agawy)
1 torebka suszonych drożdży (8 g)
10 + 5 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Umyć i obrać 2 duże ziemniaki. Naciąć, zalać wodą i umieścić w kuchence mikrofalowej. Przykryć i gotować 10 min. na pełnej mocy. Odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem lub ubijakiem. Odważyć 200 g i pozostawić do ostygnięcia. Wsypać drożdże do dużego pojemnika i rozcieńczyć ciepłą wodą (5 ml). Wymieszać z mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. 10 ml ciepłej wody wymieszać drożdżami, ziemniakami, olejem, miodem i solą, aby otrzymać ciasto. Zagnieść mieszaninę do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji (ok. 10 min, można to zrobić w malakserze). Odstawić w dużej misce, przykrytej wilgotną ściereczką na ok. 1 godzinę. Przesypać mąką, zagnieść i odstawić na kolejne 15 min. Dno naczynia wyłożyć pergaminem, włożyć ciasto i pozostawić na 1,5 godziny pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić objętość. Włożyć ciasto nadal przykryte do piekarnika i nastawić na temp. 210°C i piec przez 45 min. Nie odkrywać podczas pieczenia. Odkryć i piec 5 min. Podawać po ostygnięciu.
Umyć i obrać 2 duże ziemniaki. Naciąć, zalać wodą i umieścić w kuchence mikrofalowej. Przykryć i gotować 10 min. na pełnej mocy. Odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem lub ubijakiem. Odważyć 200 g i pozostawić do ostygnięcia. Wsypać drożdże do dużego pojemnika i rozcieńczyć ciepłą wodą (5 ml). Wymieszać z mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. 10 ml ciepłej wody wymieszać drożdżami, ziemniakami, olejem, miodem i solą, aby otrzymać ciasto. Zagnieść mieszaninę do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji (ok. 10 min, można to zrobić w malakserze). Odstawić w dużej misce, przykrytej wilgotną ściereczką na ok. 1 godzinę. Przesypać mąką, zagnieść i odstawić na kolejne 15 min. Dno naczynia wyłożyć pergaminem, włożyć ciasto i pozostawić na 1,5 godziny pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić objętość. Włożyć ciasto nadal przykryte do piekarnika i nastawić na temp. 210°C i piec przez 45 min. Nie odkrywać podczas pieczenia. Odkryć i piec 5 min. Podawać po ostygnięciu.