Chleb ziemniaczany

30 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
składniki:
200 g ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu (lub syrop z agawy)
1 torebka suszonych drożdży (8 g)
10 + 5 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Umyć i obrać 2 duże ziemniaki. Naciąć, zalać wodą i umieścić w kuchence mikrofalowej. Przykryć i gotować 10 min. na pełnej mocy. Odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem lub ubijakiem. Odważyć 200 g i pozostawić do ostygnięcia. Wsypać drożdże do dużego pojemnika i rozcieńczyć ciepłą wodą (5 ml). Wymieszać z mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. 10 ml ciepłej wody wymieszać drożdżami, ziemniakami, olejem, miodem i solą, aby otrzymać ciasto. Zagnieść mieszaninę do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji (ok. 10 min, można to zrobić w malakserze). Odstawić w dużej misce, przykrytej wilgotną ściereczką na ok. 1 godzinę. Przesypać mąką, zagnieść i odstawić na kolejne 15 min. Dno naczynia wyłożyć pergaminem, włożyć ciasto i pozostawić na 1,5 godziny pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić objętość. Włożyć ciasto nadal przykryte do piekarnika i nastawić na temp. 210°C i piec przez 45 min. Nie odkrywać podczas pieczenia. Odkryć i piec 5 min. Podawać po ostygnięciu.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...