Chleb swojski

3 listopada 2009, dodał: Romertopf.pl
Artykuł zewnętrzny

1. zaczyn z własnego wyrobu 1-2 łyżki
2. mąka żytnia 750 g
3. mąka pszenna 250 g
4. łyżka soli

Zaczyn rozrabiamy letnią wodą, powinniśmy uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego, dodajemy niewielką ilość mąki żytniej w celu „odżywienia” naturalnych drożdży w zakwasie. Odstawiamy na parę godzin 5-12 lub nawet dłużej.

Ważne, aby co parę godzin dosypać odrobinę mąki i dolewać wody. Im dłużej pozostawimy tak rozrobiony zaczyn tym chleb będzie bardziej kwaskowy.

Następnie wyrabiamy już właściwe ciasto, najlepiej w mikserze. Do naszego zaczynu dosypujemy obydwa rodzaje mąki, sól, dolewamy odrobinę wody i zagniatamy (wkładki w mikserze do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto musi być raczej gęste, plastyczne, najlepiej jak odchodzi od ścianek. Przekładamy do formy uprzednio namoczonej w wodzie i zostawiamy do wyrośnięcia.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Chleb swojski

  1. avatar IwonaF pisze:

    Chleb na zaczynie smakuje genialnie. Piekę taki i na każdej imprezie zostaje zjedzony szybciej, niż przysłowiowe ciepłe bułeczki :)

Dodaj komentarz