Chińska sałatka z imbirem

12 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna i zaskakująca w smaku sałatka dla miłośników chińskiej kuchni:

– 2 duże marchewki
– 1 zielony ogórek
– 1 por
– 1/2 selera
– 3 młode dymki

sos pomarańczowo-imbirowy

– sok z jednej pomarańczy
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżka miodu
– kawałek świeżego imbiru

Jarzyny umyć, obrać, pokroić w cienkie paseczki wielkości grubości zapałki, z ogórka usunąć pestki. Cebulki umyć i obrać, posiekać, imbir obrać, posiekać, z umytych owoców wycisnąć sok, przygotowac sos: posiekany imbir rozetrzec z łyżką miodu, dodac soki, wymieszac i zalać jarzyny, odstawić na 1 godzinę.