Chilii con carne wg Buni

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Podobno na upały najlepsza jest kuchnia meksykańska. No to sprawdzimy. Klasyka w mojej interpretacji.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

  • 25 dag mielonej wołowiny (jak kupuję tatarowe, bo chude i ładnie zmielone)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów pelati ( bez skórki w soku )
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 papryczki chili ( mogą być suszone )
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kostki dobrej gorzkiej czekolady (dałam Lindt)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka mielona słodka
  • szczypta cukru

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zmięknie. Dodać rozdrobnione mięso i czosnek .Smażyć mieszając aż się zrumieni i zbrązowieje ( ok 20 minut ). Wlać 3 szklanki bulionu wołowego, dodać papryczki chilii. Dusić następne 40 minut. Dołożyć paprykę, pomidory, fasolę, czekoladę, po szczypcie papryki, pieprzu, cukru. Dusić jeszcze 30 minut odkryte tak, by potrawa nabrała odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku.

Podawać z ryżem udekorowane listkami natki pietruszki ( lub innych ziół ).

file1280818323



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...