Chilii con carne wg Buni
Artykuł zewnętrzny
Podobno na upały najlepsza jest kuchnia meksykańska. No to sprawdzimy. Klasyka w mojej interpretacji.
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
- 25 dag mielonej wołowiny (jak kupuję tatarowe, bo chude i ładnie zmielone)
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka pomidorów pelati ( bez skórki w soku )
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 2 papryczki chili ( mogą być suszone )
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
- 4 łyżki oleju
- 2 kostki dobrej gorzkiej czekolady (dałam Lindt)
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka mielona słodka
- szczypta cukru
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zmięknie. Dodać rozdrobnione mięso i czosnek .Smażyć mieszając aż się zrumieni i zbrązowieje ( ok 20 minut ). Wlać 3 szklanki bulionu wołowego, dodać papryczki chilii. Dusić następne 40 minut. Dołożyć paprykę, pomidory, fasolę, czekoladę, po szczypcie papryki, pieprzu, cukru. Dusić jeszcze 30 minut odkryte tak, by potrawa nabrała odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku.
Podawać z ryżem udekorowane listkami natki pietruszki ( lub innych ziół ).