Chili Con Carne z sałatką z ogórków i awokado

Avatar photo
13 listopada 2019,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Chili Con Carne z sałatką z ogórków i awokado

Składniki (dla 4 osób):
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 500 g wołowiny gulaszowej
– 2 cebule
– 1 puszka pomidorów bez skórki (800 g)
– ¼ łyżeczki curry w proszku
– po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i suszonego oregano
– sól i pieprz
– 2 czerwone papryki
– po 1 pęczku natki pietruszki i kolendry
– 2 puszki fasoli Kidney (masa po odsączeniu zalewy 1 puszki 255 g)
– ½ główki sałaty
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 ogórek sałatkowy
– 2 awokado
– sok z 1 limonki

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na temp. 160oC. W dużej brytfannie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy wołowinę. Wyjmujemy ją i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w talarki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę. Zalewamy pomidorami z puszki (wraz z sokiem) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wołowinę i całość doprawiamy chili, kinem rzymskim, oregano, 2 łyżeczkami soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i dusimy pod przykryciem około 2 i ½ godziny.
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i białe błony. Połówki papryki płuczemy i kroimy w paski. Pietruszkę i kolendrę płuczemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno siekamy. Fasolę płuczemy na sicie i pozostawiamy do odcieknięcia. Z piekarnika wyjmujemy brytfannę z duszoną wołowiną i dodajemy pół porcji papryki, siekaną pietruszkę oraz fasolę. Chili con carne wstawiamy ponownie do piekarnika i dusimy pod przykryciem ok. 40 min.
Przygotowujemy sałatkę. Sałatę czyścimy, rwiemy na kawałki, płuczemy, odwirowujemy w wirówce do sałaty i przekładamy do salaterki. Pozostałą oliwę z oliwek mieszamy z octem, solą i pieprzem. Ogórek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do dressingu wrzucamy plasterki ogórka, pozostałą paprykę i kolendrę, całość mieszamy i układamy na sałacie.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w paski. Kawałki awokado skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy nimi sałatkę. Podajemy z chili con carne. Danie to komponuje się z gotowymi tortillami i dynią z piekarnika.

Wartość odżywcza 1 porcji: ok. 720 kcal, 25 g białka, 46 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki: Jurgen Vormann, Karola Wiedemann: Dieta odkwaszająca organizm wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.