Chcesz urozmaicić kawę? Sprawdź mokkę

16 października 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ojczyzną doskonałej, aromatycznej kawy są Włochy, gdzie w wyjątkowy sposób z wysokiej jakości ziaren kawowca przygotowuje się różnego rodzaju napoje. Ciekawą odmianą kawy, gęstą i pełną naturalnej słodyczy, jest mokka. Co to za kawa i czym różni się od kawy czarnej?

Kawa czarna – to nie jedyny wybór

Jeszcze kilka lat temu w Polsce najczęściej pijano kawę parzoną z fusami, ewentualnie kawę rozpuszczalną. Obecnie, zgodnie z wynikami badań opublikowanych przez radio RMF FM, najchętniej wypijaną kawą w naszym kraju jest cappuccino.

Kawa czarna jest preferowana w Polsce przez mężczyzn, a kawę białą chętniej piją kobiety. Mleczne kawy, takie jak caffè latte czy latte macchiato, są lubiane przez osoby młodsze. Seniorzy są przywiązani do kaw czarnych i trudno ich przekonać do zmiany przyzwyczajeń. Za klasyczną odmianę napoju uznawana jest kawa czarna espresso, którą wymyślono we Włoszech. Wszystkie kawy bazujące na niej nazywane są włoskimi. Taką jest też mokka.

Mokka, moka czy mocha?

Czy kawa mokka jest tym samym co kawa mocha? Wszystkie trzy słowa – mokka, moka i mocha – wymawia się tak samo, ale nie oznaczają, wbrew pozorom, tego samego. Kawosz powinien umieć rozpoznać, w czym tkwią różnice. Moka, nazywana również makinetką, to kawiarka do parzenia kawy. Pod wpływem temperatury w dzbanuszku kawiarki powstaje ciśnienie, które przepycha wodę przez zmieloną warstwę kawy i wydobywa z niej wszystko to, co najlepsze.

Mokka z kolei to miasto portowe położone w Jemenie, skąd w XVII wieku kawa trafiała na rynek europejski. Od nazwy tego miasta pochodzi nazwa kawy – mokka lub mocha. Dochodząc do meritum, mokka czy też mocha, to jeden z wariantów kawy latte. Przygotowanie kawy tego rodzaju polega na dodaniu do porcji espresso czekolady – w proszku lub syropie. Następnie do tak powstałej słodkiej mieszaniny dolewane jest gorące mleko. Na wierzchu, dla smaku i dekoracji, można położyć też bitą śmietanę.

Jak przygotować mokkę? Kawa z czekoladą w zaciszu własnego domu

Czarna kawa może powstać na wiele różnych sposobów, ale prawdziwe espresso, które potrzebne jest do przygotowania mokki, wymaga precyzji i zachowania włoskich standardów. Zostały one wytyczone i spisane przez Narodowy Instytut Włoskiego Espresso. Według tych zasad czarna kawa powinna być zrobiona z 7 g zmielonej kawy – najlepiej stuprocentowej arabiki wysokiej jakości, która posłuży do zrobienia naparu. Woda w ekspresie powinna być podgrzana do 88 stopni Celsjusza i przepuszczona przez porcję kawy pod ciśnieniem 9 barów. W efekcie powinna powstać czarna kawa o niewielkiej objętości – 25 ml, której temperatura w filiżance ma 67 stopni Celsjusza.

Na bazie espresso przygotujemy wiele różnych napojów, także kawę mokka. Kawa tego rodzaju będzie urozmaiceniem dla naszych gości. Na szczęście nie trzeba uczyć się arkanów sztuki baristycznej, aby móc cieszyć się znakomitą mochą – wystarczy użyć ekspresu kapsułkowego z odpowiednią kapsułką. Na przykład firma NESCAFÉ® Dolce Gusto® ma w swojej ofercie kapsułki mokka – kawa arabica jest tam połączona z kakao i mlekiem. Trafiająca do dużego kubka mocha powinna mieć około 220 ml objętości. Z powodzeniem zastąpi deser z uwagi na czekoladowe nuty smakowe.