URODA I ZDROWIE

Chałka z kruszonką domowy przepis

8 sierpnia 2019, dodał: 19natsko93

składniki:

* 500 g mąki

* 30 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* 60 g roztopionego, ostudzonego masła
* 3 jajka
* łyżeczka soli
W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Kruszonka:
* 100 g cukru
* 150 g mąki
* 100 g masła
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami.
Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.

file1554112952


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jaki zabieg na zmarszczki w Krakowi…
Ja redukowałam zmarszczki z pomoca preparatu juvederm. osiagnięte efekty wyglądają naturalnie i oto mi...
Uzbekistan i Kazachstan
Mój brat z rodziną byli w Kazachstanie kilka lat temu.Wrócili oczarowani krajobrazem.Większa część Kazachstanu...
Zakupy przez internet
Osobiście nie znam tego sklepu, staram się zawsze kupić u producentów którzy...
Srebrna torebka, jaki kolor butów?
> Babel napisał/a:> Generalnie sugerowałabym nie brać srebrnej torebki - wg. mnie jest to kiczowate.O...