Chałka z kruszonką domowy przepis

8 sierpnia 2019, dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 500 g mąki

* 30 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* 60 g roztopionego, ostudzonego masła
* 3 jajka
* łyżeczka soli
W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Kruszonka:
* 100 g cukru
* 150 g mąki
* 100 g masła
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami.
Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.

file1554112952



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...