Chałka maślana z kruszonką

1 marca 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Chałka:

30 g świeżych drożdży

200 ml mleka

200 ml wody

95 dkg mąki pszennej (typ 650)

3 duże jajka lub 4 małe

100 g masła

1 łyżka soli

100 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

5 kropli aromatu śmietankowego

½ łyżeczki oleju

1 jajko do posmarowania chałek

Kruszonka:

50 g mąki

50 g cukru

75 g masła

Masło stopić. Ostudzić. Wodę wymieszać z mlekiem, lekko ogrzać, wlać do miski, dodać bardzo drobno pokruszone drożdże. Wymieszać. Następnie (ciągle mieszając ciasto – najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiając ręką) dodać mąkę, jajka, sól, cukier zwykły i waniliowy,  aromat i na końcu stopione masło.  Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od brzegów miski. Uformować z niego kulę, posmarować ją olejem , przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut. Po 45 minutach uderzyć 3 razy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Po kolejnych 30 minutach zrobić to samo. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części, zrobić z nich jednakowej ilości wałki, skleić je na końcu, zapleść warkocz. Końce skleić i podwinąć pod spód. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej chałki i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę (ugnieść je razem). Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i piec 35 minut.

Smacznego!

file1267480796