Chachochbili czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym
Chachochbili czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym
Gruzińska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju. Dzięki zastosowaniu niebanalnych składników jest unikalna i wyjątkowa. Jednym z najpopularniejszych gruzińskich dań, które słynie z bogactwa smaków jest Chachochbili, czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym. A to wszystko dzięki specjalnej mieszance ziół, które sprawiają, że jest niesamowicie aromatyczny. Jeśli chcesz poczuć namiastkę Gruzji w swoim domu wypróbuj nasz przepis!
Gruzińskie Chachochbili
Składniki:
– 1,5 kg kurczaka
– 2 cebule
– 1 papryka
– 5 świeżych pomidorów
– kolendra
– natka pietruszki
– koperek
– 5 listów bazylii
– 1 łyżeczka adżiki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka szafranu
– pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Podziel kurczaka na mniejsze części i ściągnij z niego skórę. Smaż około 5 minut na czystej patelni. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalej całość szklanką wody i gotuj 25 minut. W między czasie dodaj pokrojoną paprykę szafran i adżikę. Po wyznaczonym czasie gotowania dodaj drobno pokrojone pomidory i duś kolejne 25 minut. Na sam koniec dodaj posiekane zioła, gotuj ok. 2 minuty i odstaw z ognia na 10 minut. Aby podkreślić smak dania podawaj z czerwonym winem Marani Gemieri.
Smacznego!
O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/