Ceviche z krewetkami lub rybą

26 października 2010, dodał: Kizia Mizia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 300 gram krewetek obranych (ugotowane, zamrożone można znaleźć w marketach na stoisku rybnym)
-sól
– zielona papryka
– czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 awokado
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– 4 limonki
– 2 pomidory
– cała kolba kukurydzy

Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty, przelać zimną wodą, odcedzić. Przygotować marynatę: cebulę, czosnek drobno posiekać, wycisnąć sok z 3 limonek, dodać kolendrę, wymieszać. Krewetki przełożyć do marynaty, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Kukurydzę ugotować, pokroić w grube plastry i ugotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pomidor pokroić, awokado pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z limonki. Krewetki  wymieszać z kukurydzą, pomidorami, awokado, posypać kolendrą.

Uwaga: zamiast krewetek można zastosować do ceviche około 450 gram filetu z sandacza, halibuta, łososia.  Wtedy trzeba filet osuszyć, oczyścić z ości, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, kawałki ryby włożyć do do wyłożonego pergaminem naczynia, posyp solą, przykryj folią i piec około 10 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...