Ceviche z krewetkami lub rybą
składniki:
– 300 gram krewetek obranych (ugotowane, zamrożone można znaleźć w marketach na stoisku rybnym)
-sól
– zielona papryka
– czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 awokado
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– 4 limonki
– 2 pomidory
– cała kolba kukurydzy
Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty, przelać zimną wodą, odcedzić. Przygotować marynatę: cebulę, czosnek drobno posiekać, wycisnąć sok z 3 limonek, dodać kolendrę, wymieszać. Krewetki przełożyć do marynaty, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Kukurydzę ugotować, pokroić w grube plastry i ugotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pomidor pokroić, awokado pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z limonki. Krewetki wymieszać z kukurydzą, pomidorami, awokado, posypać kolendrą.
Uwaga: zamiast krewetek można zastosować do ceviche około 450 gram filetu z sandacza, halibuta, łososia. Wtedy trzeba filet osuszyć, oczyścić z ości, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, kawałki ryby włożyć do do wyłożonego pergaminem naczynia, posyp solą, przykryj folią i piec około 10 minut.