Skóra tłusta przeważnie jest cerą wrodzoną i niekiedy dziedziczną. Powstaje na skutek nadczynności gruczołów łojowych. Skóra pokryta jest warstwą tłuszczu, błyszcząca, na ogół koloru szarego, ma rozszerzone pory, wyglądem swoim przypomina skórkę pomarańczy.
Widoczne są na niej ujścia gruczołów łojowych w postaci rozszerzonych porów z zaskórnikami. Pielęgnacja skóry tłustej nie należy do łatwej. Z jednej strony trzeba wydać walkę przetłuszczaniu się, a z drugiej – pamiętać o jednoczesnym właściwym nawilżaniu oraz konieczności utrzymania warstwy ochronnej.
Przykłady domowych maseczek do skóry tłustej, łojotokowej i trądzikowej:
Maseczka z zielonej herbaty
Na rozszerzone pory. 2 łyżeczki herbaty zalać 3 łyżkami wrzątku. Gdy napar przestygnie, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać. Nałożyć na twarz na 20 min.
Maseczka z drożdży piwnych
4 łyżki drożdży wymieszać z łyżeczką płynnego miodu i dodać tyle wody by uzyskać pastę. Nałożyć na twarz na 10-15 min., zmyć letnią wodą. Maseczka łagodzi podrażnienia, oczyszcza skórę, usuwa zbędny tłuszcz.
Wygładzająca maseczka z białka
Białka z 2 jajek ubić na sztywną pianę. Nałożyć na twarz. Po kwadransie zmyć wacikiem nasączonym dość ciepłą wodą. Białko wysusza skórę, ściąga pory, zmniejsza zaczerwienienia wokół stanów zapalnych.
Maseczka z korzenia ślazu
Łyżkę korzenia ślazu (do kupienia w aptekach lub sklepach zielarskich) wymieszać z łyżką miodu i kilkoma kroplami ciepłej wody, aż powstanie papka. Nałożyć na twarz i pozostawić na godzinę, a potem dokładnie zmyć ciepłą wodą. Maseczka rozjaśnia i łagodzi podrażnienia.
Maseczka ziołowa
Przygotować łyżkę zmielonych bratków polnych, łyżkę zmielonego skrzypu oraz łyżeczkę dobrze roztartych świeżych drożdży. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać z przegotowana wodą. Uzyskaną masę nałożyć na twarz, trzymać po przykryciem z gazy około 20 min. Twarz należy umyć letnią wodą, a następnie przemyć tonikiem.
Maseczka algowa
Przygotować żółtko, troszkę olejku jojoby, 1/3 łyżeczki proszku z alg, szczyptę soli morskiej. Olejek jojoby (może być inny, np. migdałowy, awokado) powoli zakraplać do żółtka ciągle mieszając, aż powstanie masa o konsystencji majonezu. Później dodać proszek z alg i sól. Trzymać na twarzy ok. 20 min.
Maseczka z lnu
Łyżkę lnu zaleć szklanką wody i ugotować na gęstą papkę. Po ostudzeniu nałożyć ja na twarz oraz szyję, przykrywając płatkami ligniny lub gazy. Zdjąć maseczkę po około 20 min. i opłukać twarz letnią wodą. Oczyszcza pory, zmiękcza naskórek, wygładza, uelastycznia, łagodzi podrażnienia skóry.
Maseczka z pokrzywy
Wymieszać 2 łyżki płatków owsianych z taką objętością mleka, aby utrzymać gęstą papkę, do której należy dodać tyle świeżego soku z pokrzywy, żeby pasta dała się łatwo rozsmarować na twarzy. Sok z pokrzywy najlepiej zrobić w mikserze lub sokowirówce. Zamiast soku można użyć skoncentrowanego naparu z liści i pędów pokrzywy (2 łyżki pokrzywy na 1 filiżankę wrzątku). Maseczkę nałożyć na twarz i pozostawić na 15 min.
Maseczka ze skrzypem
Łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżkę sproszkowanego skrzypu polnego rozetrzeć na papkę z przegotowaną wodą, dodać kilka kropli soku cytrynowego, nałożyć na twarz i zmyć po 15 min.
Maseczka z kiszonej kapusty
Garść kiszonej kapusty rozłożyć na twarzy i szyi, przykryć wilgotnym kompresem. Kapusta ściąga rozszerzone pory i odświeża.
Maseczka z pomidorów
Maseczka działa antybakteryjnie i rozjaśniąjąco. 1 dojrzały pomidor zmiksować z 2 łyżkami jogurtu i 1/2 łyżeczki gliceryny. Nałożyć na twarz, po 10 min. zmyć ciepłą wodą. Można też nałożyć plasterki lub papkę z pomidorów na twarz i odczekać 15 min. Zmyć ciepłą wodą. Pomidory zawierają kwasy absorbujące tłuszcz oraz naturalne eksfolianty powodujące delikatne złuszczenie martwego naskórka. Ważne jest aby pomidor był gruntowy. Taka maseczka matowi tłustą skórę.
Maseczka z pietruszki
Posiekać drobno pół pęczka świeżej natki pietruszki i wymieszać na gęstą masę z serkiem homogenizowanym i łyżką oleju słonecznikowego lub oliwy. Zmyć po 15 min. letnią wodą.
Maseczka z ogórka
Cieniutko pokrojone plasterki obranego ze skórki świeżego ogórka kładziemy na twarz i szyję. Aby nie zsuwały się ani nie wysychały, przykrywamy je wilgotnym kompresem. Pozostawiamy na twarzy ok. 20 min. Ogórek ściąga pory, odświeża, oczyszcza skórę, wygładza i wybiela.
Maseczka z cebuli
Rozdrobnić cebulę zmieszać z mąką i położyć na twarz, można też połówką cebuli pocierać twarz przez 3-4 min. Cebula działa oczyszczająco na wszelkie wągry, krosty, a nawet wyrównuje koloryt skóry po starych stanach zapalnych.
Maseczka z czosnku
Czosnek, znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, jest doskonałym środkiem na trądzik. Obrać i rozgnieść jeden ząbek czosnku, posmarować nim twarz, unikając okolic oczu. Pozostawić okład na ok. 15 min. i zmyć czystą szmatką zmoczoną ciepłą wodą.
Maseczka z ziemniaka
Przeciw błyszczącej skórze. Rozgnieciony, ugotowany ziemniak zmieszać z 2 łyżkami zimnego mleka i kilkoma kroplami soku z cytryny. Rozłożyć na twarz, po 10 min. zmyć.
Maseczka z cytrusów
Zmieszać sok (z cytryny, pomarańczy lub grapefruta) z niewielką ilością oliwy z oliwek i pianą ubitą z jednego białka lub żółtka. Cytrusy zawierają dużo witaminy C i kwasów AHA. Wykorzystując to skóra lekko się rozjaśni, zrogowaciały naskórek się złuszczy, a pory pozamykają się i ściągną.
Maseczka z kiwi
Jeden owoc kiwi obrać ze skórki i zmiksować miąższ. Dodać do niego 3 łyżki serka homogenizowanego. Nałożyć papkę na twarz na 10 min.
Borówkowy eliksir
Rozgnieść widelcem 1/3 szklanki borówek i pozostawić je na twarzy przez 20 min. Efekt: wygładzona, odświeżona i ujędrniona skóra.
Maseczka z porzeczek
Przygotować 2-3 kiście czerwonych i białych porzeczek, łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Rozgnieść porzeczki, odsączyć sok, zmieszać z mąką. Papkę nałożyć na twarz, zmyć po 20 min. Maseczka zamyka rozszerzone pory przy tłustej cerze. Nie nadaje się dla cery naczyniowej.
Maseczka z truskawek
Dojrzałe truskawki należy rozgnieść widelcem i nałożyć papkę na twarz. Po 15-20 min. usunąć z twarzy i opłukać ją letnią wodą. Truskawki stabilizują wydzielanie łoju, rozjaśniają i odświeżają cerę, obkurczają rozszerzone pory, dostarczają witamin i minerałów oraz nawilżają.
Maseczka owsiana
Łyżkę zmielonych płatków owsianych, skrzypu oraz kilka kropel soku z cytryny dokładnie rozetrzeć, dodać gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Uzyskaną papkę nałożyć na twarz, trzymać około 15 min. Zmyć letnią, przegotowaną wodą.
Maseczka aspirynowa
Aspiryna za sprawą kwasu acetylosalicylowego ma działanie przeciwzapalne. Należy przygotować 3-4 tabletki aspiryny, łyżkę wody i łyżkę jogurtu naturalnego. Tabletki należy zalać wodą i rozdrobnić, dodać i jogurt i położyć na 20 min. na twarz. Następnie należy spłukać letnią wodą. Efektem będzie gładka skóra i wyrównanie kolorytu twarzy.
Maseczka maślankowa
Przygotować 1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki migdałowych otrębów, trochę świeżego soku z ogórków. Maślankę zmieszać z sokiem z ogórka i otrębami. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt na pół godziny. Następnie dobrze spłukać i lekko natrzeć mlekiem.
Maseczka jogurtowa
Przygotować 1/2 kubka jogurtu, 1/2 szklanki mleka. Nałożyć jogurt na twarz i zostawić do wyschnięcia. Zmyć letnim mlekiem, a następnie zimną wodą.
Maseczka z mąki
2 łyżki maki zmieszać z łyżeczką miodu i dodawać powoli (ciągle mieszając) ciepłą herbatę rumiankową, aż powstanie pasta. Nałożyć ją na twarz, po 15 min. zmyć letnią wodą. Maseczka wygładza i oczyszcza skórę tłustą i mieszaną.
Zobacz również:
- Domowe maseczki z alg
- Mleczne maseczki – domowe sposoby
- Pielęgnacja dłoni: domowe maseczki
- Domowe maseczki dla cery z problemami