Cepeliny ziemniaczane z mięsem

13 kwietnia 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

2 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cebula, olej, 40 dag mięsa mielonego, łyżka przecieru pomidorowego, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.

1/3 ziemniaków ugotować w mundurkach i zmielić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmieszać, dodać mąkę oraz szczyptę soli. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, 2 łyżki wody oraz przecier, podsmażyć. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać ok. łyżeczki farszu, sklejać kulki. Gotować w osolonym wrzątku opk. 30 min. Podawać z cebulką ze skwarkami.

To przepis na tani, aczkolwiek nieco pracochłonny obiad.

file1302695121



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Cepeliny ziemniaczane z mięsem

  1. avatar agf pisze:

    Wygląda pysznie! Chyba się skuszę i zrobię któregoś dnia :)

  2. avatar Basia pisze:

    A na ile osób byłby taki przysmak? Mam sześcioosobową rodzinkę i nie wiem czy wystarczy.

  3. avatar calibra pisze:

    Nazwa z litewskiego cepelinai, w Polsce potrawa raczej znana pod nazwą kartacze. Na Litwie podaje się je z gęstą śmietaną i mnóstwem skwarek.

Dodaj komentarz