Cepeliny ziemniaczane z mięsem

13 kwietnia 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

2 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cebula, olej, 40 dag mięsa mielonego, łyżka przecieru pomidorowego, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.

1/3 ziemniaków ugotować w mundurkach i zmielić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmieszać, dodać mąkę oraz szczyptę soli. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, 2 łyżki wody oraz przecier, podsmażyć. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać ok. łyżeczki farszu, sklejać kulki. Gotować w osolonym wrzątku opk. 30 min. Podawać z cebulką ze skwarkami.

To przepis na tani, aczkolwiek nieco pracochłonny obiad.

file1302695121