SKŁADNIKI:
2 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cebula, olej, 40 dag mięsa mielonego, łyżka przecieru pomidorowego, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.
1/3 ziemniaków ugotować w mundurkach i zmielić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmieszać, dodać mąkę oraz szczyptę soli. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso, 2 łyżki wody oraz przecier, podsmażyć. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać ok. łyżeczki farszu, sklejać kulki. Gotować w osolonym wrzątku opk. 30 min. Podawać z cebulką ze skwarkami.
To przepis na tani, aczkolwiek nieco pracochłonny obiad.
Wygląda pysznie! Chyba się skuszę i zrobię któregoś dnia :)
A na ile osób byłby taki przysmak? Mam sześcioosobową rodzinkę i nie wiem czy wystarczy.
Nazwa z litewskiego cepelinai, w Polsce potrawa raczej znana pod nazwą kartacze. Na Litwie podaje się je z gęstą śmietaną i mnóstwem skwarek.