Carbonade flamande wg Buni

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wracam do kuchni belgijskiej. Wołowina duszona w piwie z cebulą – to jedno ze sztandarowych dań tej kuchni. Przedstawiam swoją wersję.

Czas : 2 godziny

Składniki:

  • 40 dag wołowiny pieczeniowej,
  • 2 plastry wędzonki (użyłam szynki szwarcwaldzkiej)
  • 10 małych cebulek
  • mieszanka przypraw do gulaszu ( pieprz mielony , papryka słodka , sól ,chilli, majeranek, mielone ziele angielskie , czosnek )- ja użyłam gotową Przyprawę do pieczeni Prymatu
  • 1 szklanka ciemnego piwa ( dałam Porter – choć w oryginale powinno  być belgijskie Leffe Brune )
  • 4 łyżki  brązowego cukru (w Belgii nazywają go cassonade),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka  bulionu wołowego Knorra,
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia ,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 kromki czerstwego chleba

Mięso pokroić w cienkie plastry ( małe ) lub kostkę jak na gulasz. Cebulki oczyszczone przekroić na połówki. Zmieszać olej z przyprawami do gulaszu i natrzeć pastą mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie plastry wędzonki , na nich zmieszane z cebulkami mięso  posypać mąką. Na patelni zrobić karmel z cukru. Zalać go piwem ,dodać kostkę rosołową wołową –  zagotować. Lekko ostudzonym zalać mięso z cebulą. Położyć na wierzchu masło. Przykryć szczelnie. Wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1,5 godziny. Posmarować chleb musztardą i włożyć kromki do sosu pomiędzy mięso tak by nim nasiąkało ,i nadal dusić pod przykryciem jeszcze 30 minut.

Podawać z ziemniakami, kaszą kopytkami, kluchami drożdżowymi lub po prostu z pieczywem – jak kto lubi – posypane natką pietruszki.

file1280818243