Caprese z awokado z włoskim dressingiem
Propozycja dla tych, którzy nie boją się nowości i eksperymentów, kolory niesamowicie cieszą oczy, a radości dopełnia pyszny smak.
Porcja dla 2-3 osób:
3 świeże pomidory
2 mocno dojrzałe awokado
2 kulki mozzarelli
Dressing włoski:
3 łyżki wody
3 łyżki dobrej jakości oleju
pół łyżeczki oregano suszonego
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki sosu balsamicznego
pół łyżeczki octu winnego
sól
2 zmiażdżone ząbki czosnku
Warzywa dokładnie umyć, awokado obrać, mozzarellę odsączyć.
Ser pokroić w plasterki, każdą kulkę w 8 plasterków. Pomidory pokroić tak, by wyszło 16 plasterków. Awokado kroić wokół pestki w okrągłe talarki również tak, by powstało 16 plasterków.
Na dużym talerzu ułożyć 8 plasterków pomidorów, na to położyć awokado i mozzarellę, czynnośc powtórzyć na każdej wieżyczce.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać i skropić naszą sałatkę.
Przepis zgłaszam do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor„.