Canneloni z mięsem mielonym i cukinią

10 kwietnia 2013, dodał: beatriczenkiczen
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • ok 20 cannelloni (u mnie średnica 3 cm)
  • 350 gram mięsa mielonego
  • 150 gram cukinii
  • 150 gram pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 małe pomidory
  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól czosnkowa lub 2-3ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  •  3-4 łyżki oleju/oliwy
  • 0,5 szklanki bulionu lub opcjonalnie 0,5 szklanki białego półwytrawnego wina
  • tarty ser (lub w plastrach) na wierzch zapiekanki
Beszamel:
  • 50 gram masła
  • 1,5-2 czubate łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cukinię, pieczarki, cebule i pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mielone i mieszamy w taki sposób, aby powstały malutkie grudki. W między czasie dodajemy cebulę, cukinię, pieczarki, od czasu do czasu mieszamy, aż farsz nam się lekko zarumieni. Na sam koniec dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Teraz jest odpowiedni moment, aby bulionem/winem zalać  mięso i odczekać, aż farsz zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C
  
Przygotowujemy beszamel. W naczyniu o grubym dnie rozpuszczamy masło i powoli dodajmy mąkę, szybko rozprowadzając go w tłuszczu trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Zanim mąka się zarumieni dolewamy mleka i ponownie energicznie go mieszamy. Gotujemy beszamel, aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Dno formy do zapiekania wysmarowujemy beszamelem (ok.1/4 z całości). Cannelloni nadziewamy farszem, mi udało się nadziać 19 rurek. Wykładamy połowę makaronu, jeden obok drugiego, i tak aby boki stykały się ze ściankami formy, polewamy 1/4 beszamelu, wykładamy pozostały makaron  i zalewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy tartym serem. Całość szczelnie zakrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy we wspomnianych 190 st.C. na środkowej półce, przez 25-30 minut, następnie ostrożnie ściągamy folię i podpiekamy kolejne 5 minut, do zrumienienia wierzchu.
 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...