Calzone wg Buni
Mega pieróg z włoskim smakiem .
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1 gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy – surowy ” 40 dag )
- 25 dag mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
- 10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
- 10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
- 3 łyżki oleju,
- 1 żółtko ,
- ketchup
Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka „cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .