Makowiec z polewą czekoladową
Pyszny i łatwy makowiec pieczony wg przepisu mojej przyjaciółki Bogusi. Wychodzi zawsze – nawet mnie .
Czas :1 godzina + stygnięcie
Ciasto :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
Masa makowa :
- 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka bakalii
- Polewa czekoladowa :
- 6 łyżek wody
- 1/2 kostki masła
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 gotowa polewa czekoladowa w proszku
Do dekoracji :
- pokruszone orzechy
- wiórki kokosowe
- kolorowa posypka
Ubić pianę z białek z cukrem. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku. Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki. Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Zimne przekroić ostrożnie na pół jak na tort.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami . Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas aż masa się zagotuje a budynie zaczną gęstnieć.
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła. Wyłożyć gorącą masę makową. Przykryć drugą połówką ciasta .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać wsypując gotową polewę. Wylać na ciasto i rozsmarować. Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( a jeszcze lepiej 24 godziny )