Butter chicken – danie kuchni indyjskiej

16 maja 2019, dodał: paola321
Artykuł zewnętrzny

Butter chicken  jest popularnym daniem kuchni indyjskiej  – jest bardzo aromatyczny, ma kremową konsystencję i kwaśno – pikantny smak. Smakuje nieziemsko, a jego przyrządzenie jest bardzo proste. Polecam! :)

 

Składniki (porcja na 4 osoby):

 

2 piersi z kurczaka

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka wyciśniętego czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka chilli

2 łyżki zmielonych migdałów

225 pomidorów z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanego szpinaku lub kolendry (opcjonalnie)

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka 3 – 4 minuty. Zdejmij kurczaka z ognia, a na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i cynamon i smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli, migdały, pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3/4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażonego kurczaka i szpinak lub kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem i chlebkiem naan.

 

 

butter chicken

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...