URODA I ZDROWIE

Butter chicken – danie kuchni indyjskiej

16 maja 2019, dodał: paola321

Butter chicken  jest popularnym daniem kuchni indyjskiej  – jest bardzo aromatyczny, ma kremową konsystencję i kwaśno – pikantny smak. Smakuje nieziemsko, a jego przyrządzenie jest bardzo proste. Polecam! :)

 

Składniki (porcja na 4 osoby):

 

2 piersi z kurczaka

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka wyciśniętego czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka chilli

2 łyżki zmielonych migdałów

225 pomidorów z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanego szpinaku lub kolendry (opcjonalnie)

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka 3 – 4 minuty. Zdejmij kurczaka z ognia, a na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i cynamon i smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli, migdały, pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3/4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażonego kurczaka i szpinak lub kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem i chlebkiem naan.

 

 

butter chicken

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...