Butter chicken – danie kuchni indyjskiej
Butter chicken jest popularnym daniem kuchni indyjskiej – jest bardzo aromatyczny, ma kremową konsystencję i kwaśno – pikantny smak. Smakuje nieziemsko, a jego przyrządzenie jest bardzo proste. Polecam! :)
Składniki (porcja na 4 osoby):
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 cebula
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka chilli
2 łyżki zmielonych migdałów
225 pomidorów z puszki
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szpinaku lub kolendry (opcjonalnie)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka 3 – 4 minuty. Zdejmij kurczaka z ognia, a na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i cynamon i smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli, migdały, pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3/4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażonego kurczaka i szpinak lub kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem i chlebkiem naan.