URODA I ZDROWIE

Butter chicken – danie kuchni indyjskiej

16 maja 2019, dodał: paola321

Butter chicken  jest popularnym daniem kuchni indyjskiej  – jest bardzo aromatyczny, ma kremową konsystencję i kwaśno – pikantny smak. Smakuje nieziemsko, a jego przyrządzenie jest bardzo proste. Polecam! :)

 

Składniki (porcja na 4 osoby):

 

2 piersi z kurczaka

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka wyciśniętego czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka chilli

2 łyżki zmielonych migdałów

225 pomidorów z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanego szpinaku lub kolendry (opcjonalnie)

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na kawałki, przypraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka 3 – 4 minuty. Zdejmij kurczaka z ognia, a na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i cynamon i smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli, migdały, pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 3/4 minuty, dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażonego kurczaka i szpinak lub kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem i chlebkiem naan.

 

 

butter chicken

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Podobno każdy ma dostać sms o terminie szczepienia, ale mam nadzieję że to...
szampon przeciwłupieżowy
U mnie właśnie tylko on zadziałał, więc widocznie na Twoją przyczynę łupieżu musi...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
To fakt, ludzie nie chcą dię badać, wolą wierzyć że to...
Nadmierne wydzielanie sebum
Czasem to też efekt srtresu lub zbyt ostrych przypraw, zależy od przypadku.