Pasztet z pieczarkami w/g Buni

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pyszny – z pieczarkową nutą – alternatywa dla innych świątecznych pasztetów .

Czas : 1,5 godziny + zastyganie pasztetu kilka godzin

Składniki :

  • 1,5 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( wykorzystuję obrane z szyjki , skrzydełek i kręgosłupa od 1 kurczaka użyte do gotowania zupy )
  • warzywa z gotowania wywaru na zupę ( 1 marchew, 1/2 pietruszki, kawałek selera )
  • 5 całych wątróbek drobiowych – usmażonych
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 mini kostki cebulowe Knorra ( lub usmażone na złoto 2 cebule )
  • sos sojowy grzybowy do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • utarta gałka muszkatołowa do smaku
  • bułka tarta do wysypania foremki do pieczenia
  • 8 średnich pieczarek
  • 3 łyżki oleju

file1292831778

Zmielić ( 2 razy ) lub zmiksować w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko mięso, wątróbkę, warzywa ( + cebulę jeśli mamy usmażoną ).

Stopić masło ( kawałeczek odłożyć do wysmarowania formy ). Przestudzone wlać do masy mięsnej.

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano – odcedzić  dodając tłuszcz ze smażenia do pasztetu , a pieczarki na razie odłożyć .

Oddzielić żółtka od białek . Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z żółtkami do masy na pasztet.

Wymieszać dokładnie . Doprawić gałką muszkatołową , pieprzem , majerankiem , kostkami cebulowymi ( o ile nie dodawaliśmy wcześniej cebuli ) , sosem sojowym grzybowym .

Foremkę do pasztetu wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką .Włożyć 1/3 masy na pasztet – na to warstwę pieczarek – 1/3 masy na pasztet – pieczarki – resztę masy na pasztet.

Posypać wierzch pasztetu bułką tartą .

Piekarnik nastawić na 220 * C – wstawić foremkę z pasztetem i piec ok 1 godziny .

Wyjąć . Przykryć np. deską do krojenia ( nie powinien być ściśle przykryty – lepiej żeby mógł odparowywać ).Zostawić do ostygnięcia . Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki by dobrze zastygł .

Przy wyjmowaniu –  ( gdyby były problemy ) można wstawić foremkę na moment do gorącej wody i dopiero wyjąć .

W wersji świątecznej daję ugotowane specjalnie mięso z udek i piersi kurczaka .

Kroić w grube plastry i podawać z sosem tatarskim , obkładać nim kanapki, podawać do krakersów w towarzystwie pikli – jak kto lubi.