Pasztet z pieczarkami w/g Buni
Pyszny – z pieczarkową nutą – alternatywa dla innych świątecznych pasztetów .
Czas : 1,5 godziny + zastyganie pasztetu kilka godzin
Składniki :
- 1,5 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( wykorzystuję obrane z szyjki , skrzydełek i kręgosłupa od 1 kurczaka użyte do gotowania zupy )
- warzywa z gotowania wywaru na zupę ( 1 marchew, 1/2 pietruszki, kawałek selera )
- 5 całych wątróbek drobiowych – usmażonych
- 4 średnie jajka
- 1/2 kostki masła
- 2 mini kostki cebulowe Knorra ( lub usmażone na złoto 2 cebule )
- sos sojowy grzybowy do smaku
- pieprz mielony do smaku
- majeranek do smaku
- utarta gałka muszkatołowa do smaku
- bułka tarta do wysypania foremki do pieczenia
- 8 średnich pieczarek
- 3 łyżki oleju
Zmielić ( 2 razy ) lub zmiksować w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko mięso, wątróbkę, warzywa ( + cebulę jeśli mamy usmażoną ).
Stopić masło ( kawałeczek odłożyć do wysmarowania formy ). Przestudzone wlać do masy mięsnej.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano – odcedzić dodając tłuszcz ze smażenia do pasztetu , a pieczarki na razie odłożyć .
Oddzielić żółtka od białek . Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z żółtkami do masy na pasztet.
Wymieszać dokładnie . Doprawić gałką muszkatołową , pieprzem , majerankiem , kostkami cebulowymi ( o ile nie dodawaliśmy wcześniej cebuli ) , sosem sojowym grzybowym .
Foremkę do pasztetu wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką .Włożyć 1/3 masy na pasztet – na to warstwę pieczarek – 1/3 masy na pasztet – pieczarki – resztę masy na pasztet.
Posypać wierzch pasztetu bułką tartą .
Piekarnik nastawić na 220 * C – wstawić foremkę z pasztetem i piec ok 1 godziny .
Wyjąć . Przykryć np. deską do krojenia ( nie powinien być ściśle przykryty – lepiej żeby mógł odparowywać ).Zostawić do ostygnięcia . Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki by dobrze zastygł .
Przy wyjmowaniu – ( gdyby były problemy ) można wstawić foremkę na moment do gorącej wody i dopiero wyjąć .
W wersji świątecznej daję ugotowane specjalnie mięso z udek i piersi kurczaka .
Kroić w grube plastry i podawać z sosem tatarskim , obkładać nim kanapki, podawać do krakersów w towarzystwie pikli – jak kto lubi.