Buni eksperyment z leniwymi gołąbkami
Czas :1,5 godziny
Składniki :
- 35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
- 75 dag pokrojonej cienko białej kapusty
- 2 cebule drobno posiekane
- 1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
- 2 jajka
- 10 dag ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- 1 przecier pomidorowy ( 8-10 g )
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek kopru
- 1 kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
- cukier
- papryka mielona
- olej
- 2 łyżki masła
Kapustę zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .
Ułożyć na kapuście kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .
Podałam z ziemniakami z wody .
Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .