Bulion pomidorowy na żeberkach :
Jest bardzo esencjonalny- podaję zamiennie z czerwonym barszczem czystym.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
- 1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 liść laurowy
- przyprawa do zup ( co kto lubi – vegeta , jarzynka ) – ja używam kostkę bulionową warzywną )
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
- 7 szklanek wody
- natka pietruszki do posypania
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy). Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ) .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić. Dodać koncentrat pomidorowy . Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku .
Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami. Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet, do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.