Bulion pomidorowy na żeberkach :

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jest bardzo esencjonalny- podaję zamiennie z czerwonym barszczem czystym.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 liść laurowy
  • przyprawa do zup ( co kto lubi – vegeta , jarzynka ) – ja używam  kostkę bulionową warzywną )
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 7 szklanek wody
  • natka pietruszki do posypania

Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy). Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ) .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić. Dodać koncentrat pomidorowy . Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku .

Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami. Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet, do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.

file1304098231



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Plac zabaw przy przedszkolu
Przedszkole powinno zapewniać dzieciom możliwość korzystania z placu zabaw i możliwość zabawy na świeżym powietrzu.
On nie chce dziecka
Poproś faceta, by wyjaśnił ci powody, dla których nie chce mieć dziecka. Powiedz...
Zafarbowane rzeczy
Sól działa jak naturalny odplamiacz, który pomaga wyciągać niechciane farby z tkanin. Po zauważeniu...
Problem z włosami
Cienkie i rzadkie włosy to często także wynik złej, a nawet agresywnej stylizacji. Codzienne...