Bulion pomidorowy na żeberkach :

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jest bardzo esencjonalny- podaję zamiennie z czerwonym barszczem czystym.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

  • 1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 1 liść laurowy
  • przyprawa do zup ( co kto lubi – vegeta , jarzynka ) – ja używam  kostkę bulionową warzywną )
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 7 szklanek wody
  • natka pietruszki do posypania

Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy). Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ) .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić. Dodać koncentrat pomidorowy . Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku .

Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami. Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet, do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano.

file1304098231