Budyń kakaowy domowy wg Buni
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 litra mleka 3,2 %
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki wody
- 2 czubate łyżki kakao ( używam holenderskie Van Houten )
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozpuścić w rondelku masło. Wsypać na nie kakao i dobrze wymieszać .Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Zagotować mieszając .Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut . Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 3 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać cukrem trzcinowym .Dekorować białą czekoladą , kawałkami mlecznej czekolady .