Budyń kakaowy domowy wg Buni

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2 litra mleka 3,2 %
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki kakao ( używam holenderskie Van Houten )
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Rozpuścić w rondelku masło. Wsypać na nie kakao i dobrze wymieszać .Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Zagotować mieszając .Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut . Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .

Przelać do 3 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać cukrem trzcinowym .Dekorować białą czekoladą , kawałkami mlecznej czekolady .

file1280817651