brzoskwinie w sosie szodonowym
Artykuł zewnętrzny
– 3 brzoskwinie (6 połówek z puszki)
– szklanka słodkiej śmietanki
– 3 żółtka
– pół szklanki białego wytrawnego wina
– 4 łyżki cukru pudru
– półtorej łyżeczki maki ziemniaczanej
– opakowanie cukru waniliowego
– kilka orzechów włoskich
Owoce pokroić w grubą kostkę, ułożyć w salaterce, makę wymieszać z niewielką ilością śmietanki. Pozostałą śmietankę wlać do małego rondelka, zagotować, wlać śmietankę z mąką, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Gorący płyn wlewać do utartych żółtek z cukrem pudrem, cały czas mieszając. Dodac wino i cukier waniliowy, schłodzonym sosem polać brzoskwinie i udekorować orzechami.