brzoskwinie w sosie szodonowym

22 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 3 brzoskwinie (6 połówek z puszki)

– szklanka słodkiej śmietanki

– 3 żółtka

– pół szklanki białego wytrawnego wina

– 4 łyżki cukru pudru

– półtorej łyżeczki maki ziemniaczanej

– opakowanie cukru waniliowego

– kilka orzechów włoskich

 

 

Owoce pokroić w grubą kostkę, ułożyć w salaterce, makę wymieszać z niewielką ilością śmietanki. Pozostałą śmietankę wlać do małego rondelka, zagotować, wlać śmietankę z mąką, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Gorący płyn wlewać do utartych żółtek z cukrem pudrem, cały czas mieszając. Dodac wino i cukier waniliowy, schłodzonym sosem polać brzoskwinie i udekorować orzechami.