Brzoskwinie – pyszne owoce z charakterystyczna, „włochatą” skórką. Jednak słodki smak nie jest ich jedyną zaletą. Oto, co dobrego tkwi w tych okrągłych owocach.
– przeciwdziałają osteoporozie – zawarty w nich bor stymuluje wytwarzanie estrogenu – hormonu odpowiedzialnego za wzmacnianie kości
– zawierają witaminę A, która odpowiedzialna jest za wydzielanie kwasu żołądkowego, a tym samym za przyspieszanie trawienia, dzięki czemu reguluje pracę naszego układu pokarmowego
– również mała kaloryczność tych owoców sprawia, że stają się one sprzymierzeńcami osób będących na diecie
– działają relaksująco – zawarta w nich witamina B oraz niacyna mają właściwości wyciszające i anty-stresowe
– witaminy A, PP oraz B mają również dobroczynny wpływ na naszą cerę, sprawiają, że jest ona odświeżona i delikatna, natomiast zawartość karotenoidów wpływa korzystnie na jej koloryt
Zobacz również:
- Co zawierają winogrona?
- Maliny – co zawierają i pyszne przepisy
- Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?
- Dieta na mocne kości