Bruschetta z ogórkiem. Pyszna przekąska na mały głód
Chrupiącą i mocno czosnkową przekąskę włoską jaką jest bruschetta pierwszy raz przygotował dla mnie rodowity znajomy Włoch. Było to pewnego rodzaju olśnienie a zarazem ukłon w stronę tak prostego smacznego dania.
Te zapiekaneczki serwuję teraz dość często na niedzielne śniadanie lub lekką kolację, Jest bardzo dużo odmian i wariacji na temat bruschetty, można ją przygotować klasycznie z pomidorami, ale też z owocami sezonowymi, papryką lub ogórkiem, ulubionymi serami itp. Wszystko zależy od nastroju i kreatywności kucharza. Jak pewnie wiecie, kuchnia włoska nie opiera się na długich i skomplikowanych przygotowaniach, jest szybka i smaczna. Dlatego bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. Do wspólnego biesiadowania przy lampce wina ta przekąska nadaje się wręcz idealnie!
Pomidor to moje ulubione warzywo, które pochłaniamy całą rodziną praktycznie przez cały rok. Teraz jednak w sezonie jesiennym pomidory smakują nam najbardziej: są soczyste, dojrzałe, mięsiste. Jest sporo odmian pomidorów, ale wszystkie bez wyjątku to prawdziwa skarbnica dla zdrowia, ponieważ obecny w pomidorach chociażby beta-karoten zostaje w naszym organiźmie przetworzony na witaminę A czyli antyutleniacz niszczący wolne rodniki. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminy z grupy B oraz witaminę C. ponadto obecny w pomidorach potas korzystnie wpływa regulację ciśnienia krwi. W pomidorach występują kwasy takie jak chlorogenowy i p-kumarynowy, które hamują powstania komórek rakotwórczych. Pektyny poprawiają metabolizm oraz obniżają zawartość „złego” cholesterolu, co jest przydatne w leczeniu schorzeń układu krwionośnego. Warzywa powinny być więc podstawą naszej diety. Pomidory jak i ogórki są idealne dla osób na diecie, więc możemy je spożywać bez większych ograniczeń. Ogórek to również moja baza do wielu sałatek i surówek.
Ogórki w 96% składają się z wody, ale w ich składzie można też znaleźć witaminy i składniki mineralne. Znajdują się w nim takie witaminy, jak: A, C oraz witaminy z grupy B, czyli B1, B3, B6. Poza tym zawarty jest tam również kwas foliowy oraz składniki mineralne: żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, sód oraz magnez. Jednak najwięcej składników kryje się w skórce ogórka. Poza tym w ogórkach jest również obecny błonnik (0,4 g na 100 g). Pora więc przystąpić do przygotowania pysznej i zdrowej przekąski włoskiej, która smakuje o każdej porze dnia. Pomidora dobrze jest obrać wcześniej ze skóry (sparzamy go w tym celu wrzątkiem a następnie polewamy zimną wodą), odsączamy pokrojonego pomidora na sitku, aby pozbyć się soku, który mógłby wniknąć w bułkę.
Do wykonania przekąski czyli bruschetty z ogórkiem potrzebujemy:
6 kromek angielki lub pokrojone bagietki
5 łyżek oliwy
2 pomidory
ząbek czosnku
3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
pokrojony w kostkę ogórek ze skórką
zioła prowansalskie plus świeża bazylia
pieprz mielony
opcjonalnie: ser parmezan lub gorgonzola
Bagietkę kroimy na kromki i nacieramy roztartym czosnkiem. podpiekamy w piekarniku na chrupko (ewentualnie na patelni czy grillu). Pomidora i ogórka oraz suszone pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy na kromkach i chwilkę zapiekamy, na koniec posypujemy startym parmezanem lub gorgonzolą i dekorujemy bazylią.