Bruschetta
Więcej zbawiennego dla naszego serducha likopenu zawierają pomidory w postaci przetworzonej a więc: przeciery, zupy, sosy, ketchup. Korzystajmy więc z tego w pyszny sposób !
Będziecie potrzebować (na 4 kawałki):
- bagietka (ja dodatkowo wybrałam taką ze szpinakiem – piekarnia Buczek)
- 2 łyżeczki masła (ewentualnie oliwa)
- ząbek czosnku
- świeży, duży pomidor (najlepiej twardszy, żeby za bardzo się nie rozpłynął podczas przygotowania)
- kula sera mozzarella
- suszone zioła prowansalskie, bazylia (zapewne lepsze byłyby świeże, ale z braku laku … :)
- pieprz
- opcjonalnie sól (ja nie użyłam)
Wykonanie:
1) Roztapiamy masło, dodajemy do niego drobniutko pokrojony ząbek czosnku (ew. przeciśnięty przez praskę), smarujemy nim przekrojone bagietki
2) Pomidora nacinamy delikatnie nożem (skórkę) z obu stron, zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę i układamy na bagietkach, posypujemy ziołami prowansalskimi, odrobiną pieprzu i solą (opcjonalnie)
3) Ser mozzarella kroimy w plastry i układamy na pomidorach, posypujemy bazylią
4) Pieczemy do zrumienienia bułek i roztopienia sera w temp. ok 180*C (ok. 10 minut, termoobieg, środkowa półka)