Brukselkowa zupa-krem

14 marca 2011,
dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1,8 l. wywaru warzywnego
  • 750 g brukselki
  • 50 g masła
  • 1 cebulka
  • łyżka śmietany 12 %
  • łyżka śmietankowego serka topionego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotować wywar warzywny (może być z kostki, ale ja przygotowuję „szybki” wywar ze startej marchwi, selera, pietruszki i pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiam solą i pieprzem i gotowe).
Na maśle podsmażyć cebulkę, wrzucić pokrojoną brukselkę i smażyć kilka minut, mieszając. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Zalać wywarem warzywnym, gotować do miękkości, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i serek topiony (można więcej niż łyżkę). Doprawić solidnie solą i gałką muszkatołową, dodać cukier i posypać pieprzem.
Podawać z grzaneczkami i chrupiącym boczkiem.

file1300122503



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...