Brukselkowa zupa-krem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1,8 l. wywaru warzywnego
- 750 g brukselki
- 50 g masła
- 1 cebulka
- łyżka śmietany 12 %
- łyżka śmietankowego serka topionego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki cukru
Przygotować wywar warzywny (może być z kostki, ale ja przygotowuję „szybki” wywar ze startej marchwi, selera, pietruszki i pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiam solą i pieprzem i gotowe).
Na maśle podsmażyć cebulkę, wrzucić pokrojoną brukselkę i smażyć kilka minut, mieszając. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Zalać wywarem warzywnym, gotować do miękkości, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i serek topiony (można więcej niż łyżkę). Doprawić solidnie solą i gałką muszkatołową, dodać cukier i posypać pieprzem.
Podawać z grzaneczkami i chrupiącym boczkiem.