Brukselkowa zupa-krem

14 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1,8 l. wywaru warzywnego
  • 750 g brukselki
  • 50 g masła
  • 1 cebulka
  • łyżka śmietany 12 %
  • łyżka śmietankowego serka topionego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotować wywar warzywny (może być z kostki, ale ja przygotowuję „szybki” wywar ze startej marchwi, selera, pietruszki i pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiam solą i pieprzem i gotowe).
Na maśle podsmażyć cebulkę, wrzucić pokrojoną brukselkę i smażyć kilka minut, mieszając. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Zalać wywarem warzywnym, gotować do miękkości, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i serek topiony (można więcej niż łyżkę). Doprawić solidnie solą i gałką muszkatołową, dodać cukier i posypać pieprzem.
Podawać z grzaneczkami i chrupiącym boczkiem.

file1300122503



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...