Brukselkowa zupa-krem

14 marca 2011,
dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1,8 l. wywaru warzywnego
  • 750 g brukselki
  • 50 g masła
  • 1 cebulka
  • łyżka śmietany 12 %
  • łyżka śmietankowego serka topionego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotować wywar warzywny (może być z kostki, ale ja przygotowuję „szybki” wywar ze startej marchwi, selera, pietruszki i pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiam solą i pieprzem i gotowe).
Na maśle podsmażyć cebulkę, wrzucić pokrojoną brukselkę i smażyć kilka minut, mieszając. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Zalać wywarem warzywnym, gotować do miękkości, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i serek topiony (można więcej niż łyżkę). Doprawić solidnie solą i gałką muszkatołową, dodać cukier i posypać pieprzem.
Podawać z grzaneczkami i chrupiącym boczkiem.

file1300122503



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.