Brownie czekoladowe przepis
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
- Dwie łyżki stołowe rumu lub w wersji dla bez alkoholowej dwie łyżki kawy
- 8 łyżek masła
- 2/3 szklanki cukru
- Trzy jajka
- 100 g mąki
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów (lub lekko zgniecionych w dłoniach płatków migdałowych)
- Szczypta soli
Rozpuść czekoladę dodając rum (lub kawę), następnie ją wystudź mieszając od czasu do czasu, tak by nie stężała.
Zmiksuj masło i pół szklanki cukru, dodaj żółtka i miksuj dalej.
W oddzielnym naczyniu ubij białka, dodając pod koniec resztę cukru.
Do żółtek i masła dodaj rozpuszczoną czekoladę i migdały, potem stopniowo dodawaj przesianą mąkę i pianę z białek – na przemiennie.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy
Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.