Brownie czekoladowe przepis

20 października 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
  • Dwie łyżki stołowe rumu lub w wersji dla bez alkoholowej dwie łyżki kawy
  • 8 łyżek masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • Trzy jajka
  • 100 g mąki
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów (lub lekko zgniecionych w dłoniach płatków migdałowych)
  • Szczypta soli

Rozpuść czekoladę dodając rum (lub kawę), następnie ją wystudź mieszając od czasu do czasu, tak by nie stężała.

Zmiksuj masło i pół szklanki cukru, dodaj żółtka i miksuj dalej.

W oddzielnym naczyniu ubij białka, dodając pod koniec resztę cukru.

Do żółtek i masła dodaj rozpuszczoną czekoladę i migdały, potem stopniowo dodawaj przesianą mąkę i pianę z białek – na przemiennie.

Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy

Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.

file1319098994