Brązowy ryż z sosem ala bolognese
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 mała cebulka drobniutko posiekana
- 2 – 3 małe czerwone papryki – w kostkę drobną
- 0,5 l słoik przecieru pomidorowego
- 2 kotlety mielone (mnie zostały z obiadu)
- 1 torebka brązowego ryżu (100g)
- 1 łyżka oleju
- przyprawy i zioła- bazylia, oregano, papryka w proszku
- do dekoracji – ósemeczki ogórka w chilli
Ryż przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną paprykę, smażyć do miękkości. Zalać to przecierem, włożyć do całości pokrojone w niewielką kostkę mielone, doprawić i chwilkę smażyć, ale niedługo.
Ryż odsączyć, wyjąć z torebki, rozdzielić na 2-3 porcje. Na każdy talerz z ryżem wyłożyć porcję sosu, udekorować wedle gustu i smaku.