Borówka spowalnia proces starzenia się! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Borówka spowalnia proces starzenia się!

13 kwietnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Czy borówka spowalnia proces starzenia ?

Wszelkie badania przeprowadzane na całym świecie ponad wszelką wątpliwość wykazują szereg właściwości leczniczych borówki.

Owoc borówki jest naturalną bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Jest bogatym źródłem antyutleniaczy (witaminy A, C, E ). Borówki zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, brokułów czy jabłek. Antyutleniacze neutralizują wolne rodniki. Antocyjany i fenole, które również występują w dużych ilościach w borówce, mają takie same działanie prewencyjne jak antyutleniacze. Dodatkowo, zawarty w borówce kwas foliowy i ellagi, również blokuje rozwój komórek rakowych (np.szyjki macicy).

Ale to nie wszystko o borówce.

–         Borówka amerykańska spowalnia rozwój marskości wątroby oraz związane z nimi zmiany w strukturze i pracy tego narządu. Chroni hepatocyty (komórki wątroby) przed uszkodzeniem poprzez łagodzenie procesów zapalnych oraz hamowanie procesów utleniania tłuszczów

–          Zawarte w borówkach związki redukują zły cholesterol (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Minimalizuje się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, wylewów, zmian miażdżycowych oraz występowania otyłości. Główną rolę odgrywają tutaj fitoestrogeny, czyli roślinne hormony.

–         Borówki chronią przeciwko infekcjom układu moczowego.

–         Borówki zahamowują procesy starzenia

–         Antocyjany zawarte w borówkach, poprawiają jakość wzroku  oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku.

Bardzo często dowiadujemy się o nowych odkryciach związanych z dobroczynnym działaniem owoców borówki. I już teraz możemy powiedzieć, że borówka spożywana regularnie wnosi wiele dobrego do naszego organizmu. Latem możemy delektować się świeżymi owocami a po sezonie borówką liofilizowaną.

(Liofilizacja – najnowocześniejsza metoda utrwalania żywności, zachowująca wszelkie wartości odżywcze suszonego owocu).

www.lekkiezakupy.pl

Zobacz również:

  1. Dieta Okinawa: sekret długowieczności
  2. Oleje zatrzymują urodę
  3. Efekt białych zębów
  4. Nasze naturalne sposoby dbania o urodę: dyskusja

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Borówka spowalnia proces starzenia się!

  1. avatar pinkmause pisze:

    Uwielbiam borówki, i sok borówkowy i pierogi… Mniami – fantastyczny owoc a taki niedoceniany…

Dodaj komentarz