Bogracz węgierska zupa gulaszowa

3 sierpnia 2018, dodał: Barbara Szymon Dobija

danie

Chrupiące kotleciki curry na patyku
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego sera gouda lub cheddar
płatki kukurydziane – do panierowania
Przygottowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i pozbywamy się kości i tłuszczu. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy w kosteczkę.
Dodajemy żółtko, wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę,posiekaną pietruszkę oraz ser. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta (ale trochę musi się lepić). Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200’C i rozdrabniamy płatki kukurydziane ( blenderem lub młotkiem – aby powstały mniejsze kawałki), a następnie przesypujemy je do miseczki.
Mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą obtaczamy dokładnie w płatkach i formujemy dłońmi podłużny kształt. Wbijamy patyk do szaszłyka i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok. 20-30 minut,obracając co jakiś czas kotleciki,tak by sie ładnie zrumieniły z każdej strony.
Możemy podać je z  sosem czosnkowym  lub dowolnym, ulubionym.

Składniki:

300 g wołowiny

300 g wieprzowiny

100 g wędzonego boczku

2 cebule

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1/2 papryczki chili lub płaska łyżeczka chilli w proszku

2 większe ziemniaki

1 średnia marchewka

2 szklanki soku pomidorowego lub szklanka przecieru pomidorowego

litr bulionu z kurczaka

1 łyżka oliwy

3-4 łyżki kwaśnej śmietany (niekoniecznie)

 

Przyprawy:

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

Natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni.

Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy mięso. Mieszamy.

Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po kilku minutach podlewamy gorącym bulionem. dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.

Gotujemy przez kolejne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.

Pod koniec dodajemy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.

Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

Zupę podajemy gorącą posypaną pietruszką z łyżką śmietany.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Ślub, ale za wesele podziękujemy
Zastanawiam się, jak zrobić coś takiego, żeby nikogo nie urazić. Doskonale zdaję sobie sprawę,...
Sklepy z rzeczami za 2 - 5 zł
Uwielbiam w takich sklepach kupować filmy! Kiedy jestem w Katowicach, jest to obowiązkowy punkt...
Co myślicie o medycynie estetycznej…
Jeśli komuś medycyna estetyczna ma pomóc, jestem na TAK. Są ludzie, którzy przez całe...
Czy pieniądze mają największe znacz…
Są bardzo ważne, ale nie najważniejsze. Zdrowia, PRAWDZIWEJ miłości i przyjaźni - nie kupisz...