Bogracz węgierska zupa gulaszowa

3 września 2019, dodał: Barbara Szymon Dobija

danie

Chrupiące kotleciki curry na patyku
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego sera gouda lub cheddar
płatki kukurydziane – do panierowania
Przygottowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i pozbywamy się kości i tłuszczu. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy w kosteczkę.
Dodajemy żółtko, wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę,posiekaną pietruszkę oraz ser. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta (ale trochę musi się lepić). Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200’C i rozdrabniamy płatki kukurydziane ( blenderem lub młotkiem – aby powstały mniejsze kawałki), a następnie przesypujemy je do miseczki.
Mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą obtaczamy dokładnie w płatkach i formujemy dłońmi podłużny kształt. Wbijamy patyk do szaszłyka i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok. 20-30 minut,obracając co jakiś czas kotleciki,tak by sie ładnie zrumieniły z każdej strony.
Możemy podać je z  sosem czosnkowym  lub dowolnym, ulubionym.

Składniki:

300 g wołowiny

300 g wieprzowiny

100 g wędzonego boczku

2 cebule

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1/2 papryczki chili lub płaska łyżeczka chilli w proszku

2 większe ziemniaki

1 średnia marchewka

2 szklanki soku pomidorowego lub szklanka przecieru pomidorowego

litr bulionu z kurczaka

1 łyżka oliwy

3-4 łyżki kwaśnej śmietany (niekoniecznie)

 

Przyprawy:

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

Natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni.

Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy mięso. Mieszamy.

Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po kilku minutach podlewamy gorącym bulionem. dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.

Gotujemy przez kolejne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.

Pod koniec dodajemy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.

Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

Zupę podajemy gorącą posypaną pietruszką z łyżką śmietany.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Nowoczesne urządzenie wibroakustyczne - leczy bóle, wspomaga regenerację organizmu
Cena:
1 790,00 zł – 2 120,00 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Ja mam nawet książkę o tym ale jakoś nie mogę zebrać się do rozpoczęcia ćwiczeń:)
Biegi ekstremalne, maratony
Kilku kolegów tak biega wyczynowo, ale jak ich widzę po takich biegach w stanie...
Meble do salonu
Ja uwielbiam meble drewniane, koniecznie jasne typu sosna, żadnych lakierów, samo drewno!
Problem z czyszczeniem okapu
Warto czyścić okap jak jest lekko ciepły, zaraz po gotowaniu, wtedy zabrudzenia łatwiej schodzą,...