Bogracz węgierska zupa gulaszowa
Składniki:
300 g wołowiny
300 g wieprzowiny
100 g wędzonego boczku
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/2 papryczki chili lub płaska łyżeczka chilli w proszku
2 większe ziemniaki
1 średnia marchewka
2 szklanki soku pomidorowego lub szklanka przecieru pomidorowego
litr bulionu z kurczaka
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (niekoniecznie)
Przyprawy:
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy mięso. Mieszamy.
Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po kilku minutach podlewamy gorącym bulionem. dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.
Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
Gotujemy przez kolejne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.
Pod koniec dodajemy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.
Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
Zupę podajemy gorącą posypaną pietruszką z łyżką śmietany.