URODA I ZDROWIE

Bogracz węgierska zupa gulaszowa

3 września 2019, dodał: Barbara Szymon Dobija

danie

Chrupiące kotleciki curry na patyku
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego sera gouda lub cheddar
płatki kukurydziane – do panierowania
Przygottowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i pozbywamy się kości i tłuszczu. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy w kosteczkę.
Dodajemy żółtko, wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę,posiekaną pietruszkę oraz ser. Przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta (ale trochę musi się lepić). Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200’C i rozdrabniamy płatki kukurydziane ( blenderem lub młotkiem – aby powstały mniejsze kawałki), a następnie przesypujemy je do miseczki.
Mięso dzielimy na ok. 7-8 części. Każdą obtaczamy dokładnie w płatkach i formujemy dłońmi podłużny kształt. Wbijamy patyk do szaszłyka i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok. 20-30 minut,obracając co jakiś czas kotleciki,tak by sie ładnie zrumieniły z każdej strony.
Możemy podać je z  sosem czosnkowym  lub dowolnym, ulubionym.

Składniki:

300 g wołowiny

300 g wieprzowiny

100 g wędzonego boczku

2 cebule

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1/2 papryczki chili lub płaska łyżeczka chilli w proszku

2 większe ziemniaki

1 średnia marchewka

2 szklanki soku pomidorowego lub szklanka przecieru pomidorowego

litr bulionu z kurczaka

1 łyżka oliwy

3-4 łyżki kwaśnej śmietany (niekoniecznie)

 

Przyprawy:

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

Natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni.

Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy mięso. Mieszamy.

Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po kilku minutach podlewamy gorącym bulionem. dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.

Gotujemy przez kolejne 15-20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.

Pod koniec dodajemy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.

Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

Zupę podajemy gorącą posypaną pietruszką z łyżką śmietany.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Odchudzanie przed świętami
Nadprogramowe kilogramy? Wydaje mi się, że na początku powinnaś sobie założyć co chcesz...
Motywacja, odchudzanie jak być fit?…
Odchudzanie nie jest prostą sprawą , ważne, żeby znaleźć sobie dobrą motywację. Jak...
Walka ze zbędnymi kilogramami po św…
Cześć, jakiś czas temu, ku zgrozie, zorientowałam się, że moja waga odbiega od przyjętych...
Sposób na to, jak schudnąć w 1,5 mi…
Zawsze byłam szczupła, nie miałam problemów z wagą. Ważyłam zawsze w granicach 49-52...