Błyskawiczna carbonara
Artykuł zewnętrzny
Na dwie osoby potrzebujesz:
200 g razowego makaronu spaghetti
1 opakowanie (125 g) pokrojonego w paski boczku (ja kupuję firmy Dulano)
2 jajka
ok. 40 g startego sera parmezan
sól, pieprz, natka pietruszki
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, w tym czasie boczek podsmaż na patelni (mniej lub bardziej) – w zależności od tego jak lubisz. Do miseczki wbij jajka i roztrzep z solą piperzem, pod koniec wrzuć do masy jajecznej ser. Do gotowego boczku dodaj makaron i wymieszaj, następnie wlej masę jajeczą z serem i szybko wymieszaj. Jeśli nie lubisz nie do końca ściętych jajek potrzymaj danie na patelni chwilę dłużej. Nałóż makaron na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.