Błonnik w diecie – gdzie go jest najwięcej?

10 kwietnia 2023, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które należą do węglowodanów złożonych (polisacharydów). Błonnik stanowi bardzo ważny element w zdrowej zbilansowanej diecie – według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie. Istnieją dwa rodzaje włókna błonnika pokarmowego: nierozpuszczalne i rozpuszczalne.

błonnik chleb

 

 

* błonnik nierozpuszczalny

Błonnik nierozpuszczalny to włókna roślinne, które nie są trawione ani rozpuszczane przez nasz organizm. Przyspieszają pracę jelit oczyszczając je z niestrawionych resztek pokarmowych usprawniając przy tym proces trawienia. Błonnik nierozpuszczalny obecny jest przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, warzywach (brokuły, kapusta,pomidory, marchew, cukinia, seler), otrębach pszennych i kukurydzianych.

błonnik w warzywach

* błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie tworząc żelową formę. Dzięki takiej formule wiąże ze sobą tłuszcze dzięki czemu nie trafiają do obiegu krwi. Błonnik rozpuszczalny obniży poziom cholesterolu, zwalczy biegunkę i zaparcia czy też wychwyci metale ciężkie i toksyny w naszym organizmie. Błonnik rozpuszczalny obecny jest przede wszystkim w ryżu (brązowy oraz biały) nasionach strączkowych, ogórkach, marchwi, selerze także w owocach – jabłkach, pomarańczach , gruszkach.

błonnik w ryżu

* właściwości błonnika
– obniża poziom glukozy
– zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego
– zmniejsza ryzyko miażdżycy
– przyspiesza eliminację toksyn i oczyszczanie organizmu
– poprawia wygląd skóry
– włosom nadaje blask
– sprzyja osobom chcącym stracić na wadze
– pozwala kontrolować nadmierny apetyt
– pomaga w walce z chorobami układu krążenia
– chroni nas przed powstawaniem zaparć

Jak wdrożyć spożycie błonnika do codziennego życia?

Wystarczy kilka drobnych zmian. Staraj się spożywać 1-2 razy dziennie owoce ze skórką, na drugie śniadanie wybierz surówki i sałatki, albo owsiankę lub płatki zbożowe z dodatkami typu nasiona i orzechy. Nasiona strączkowe  oraz różnego rodzaje kasze także wpłyną pozytywnie na nasz organizm. Warzywa gotuj na parze, białe pieczywo zamień na pełnoziarniste, rób koktajle i zapomnij o słodyczach i fast foodach. Zwiększając ilość błonnika w codziennej diecie zwiększamy równolegle spożycie wody w ciągu dnia. Organizm musi nauczyć się nowego trybu. Efekty przyjdą same.

błonnik w diecie

* błonnik – przeciwwskazania

Błonnik może nam zaszkodzić? Owszem! Błonnik spożywany w dużych ilościach (przekraczając dzienną dawkę) może doprowadzić do biegunki i bolesnych wzdęć. Ponadto woda woda i jeszcze raz woda – co najmniej dwa litry dziennie. Błonnik przechodząc przez nasz przewód pokarmowy chłonie wodę dlatego też gdy wody spożywamy zbyt mało masy kałowe wysychają co doprowadza do zaparć. Błonnik nie jest wskazany dla osób cierpiących na wrzody żołądka, dwunastnicy i jelit. Dzieci, kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące również powinny zwrócić szczególną uwagę na to, ile błonnika spożywają.

płatki owsiane z owocami 

Błonnik posiada masę korzystnych działań. Należy jednak pamiętać, że to tylko środek wspomagający – nie zastąpi leków, to nie dieta cud, która po kilka dniach pozbawi nas dodatkowych kilogramów. Należy wykazać się odpowiednią cierpliwością a pożądane efekty pojawią się.

zobacz również:

  1. Pyszne i zdrowe przekąski – różne pomysły!

  2. Zdrowe i nietuczące przekąski

  3. Zumba: na czym polega i co daje?

  4. Ćwiczenia Callanetics rzeźbiące sylwetkę!