Bliny z drożdżami wg Piotra
Różnych wersji blinów jest dziesiątki. To są bliny ziemniaczane z drożdżami.
Czas : 1 godzina + 2 na rośnięcie
Składniki :
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży. Do utartych ziemniaków dodać jajka, sól i szklankę mąki – zamieszać. Dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać Ciasto ma mieć gęstość dobrej, kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać. Zostawić na ok . 1,5 godziny .
Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) – nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .
Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .