Błędy w żywieniu dzieci | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Błędy w żywieniu dzieci

16 lutego 2017, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Prawidłowe żywienie w okresie dzieciństwa jest jednym z głównych czynników gwarantujących dobre zdrowie w wieku późniejszym. To właśnie pierwsze lata życia zwiększają lub zmniejszają ryzyko tego czy w wieku dorosłym dopadnie nas miażdżyca, osteoporoza czy całe życie będziemy się borykać z nadprogramowymi kilogramami. Dzieci są bardzo narażone na najmniejsze nawet błędy żywieniowe, dlatego każde odstępstwo prawidłowego schematu żywieniowego będzie się odbijało na ich zdrowiu.

ddd

Do najczęstszych błędów żywieniowych należą:

Brak pierwszego śniadania w domu i/lub drugiego w szkole

Śniadanie to podstawa zdrowo rozpoczętego dnia – brzmi jak wytarty slogan? Nie lekceważ tego posiłku. Pierwszy posiłek po długiej nocnej przerwie dostarcza nam energii na aktywny dzień i pozwala bezawaryjnie dotrwać do kolejnego posiłku. Nie zapominajmy o nim. Długie przerwy miedzy posiłkami skutkują nadmiernym osłabieniem, sennością, zmniejszoną koncentracją oraz ograniczoną odpornością na stres i to już od samego rana. Wszystko razem negatywnie wpływa na wyniki w nauce, kontakty z rówieśnikami czy naszą odporność.

Nadużywanie soli

sol

Dosalanie jeszcze przed spróbowaniem dania, to chyba nasza narodowa cecha! Ale nie ma tu powodu do dumy, nadmiar soli zaburza pracę naszych kubków smakowych, tłumi prawdziwy smak potrawy, a na dłuższą metę prowadzi do nadciśnienia, które coraz częściej dotyka także dzieci. Zastąpmy sól solą ziołową, himalajską lub niskosodową. Poznajmy smaki świeżych i suszonych ziół i uczmy tego dzieci. Pamiętajmy też, aby absolutnie nie dosalać ani nie słodzić posiłków (zarówno domowych, jak i tych ze słoiczków) dla niemowląt i małych dzieci!

Małe spożycie warzyw i owoców

oooo

Czy wiesz, że powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie?? W klasycznym rozkładzie posiłków w ciągu dnia daje to nam dodatek jednego lub drugiego do każdego posiłku! Brak świeżych warzyw i owoców zwiększa ryzyko pojawienia się niedoborów witamin i składników mineralnych oraz błonnika, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu – niezależnie od wieku.

Niskie spożycie produktów z całego ziarna

zzzz

Produkty nieoczyszczone, takie jak pieczywo, płatki zbożowe czy kasze są głównym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: magnezu, cynku, żelaza.

Tylko odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zapewni prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego dzięki czemu unikniemy zaparć, błonnik zapewnia też uczucie sytości i niweluje skoki cukru we krwi. Witaminy z grupy B oraz magnez korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego (pamięć i koncentrację), a cynk bierze udział w mineralizacji kości oraz wspomaga działanie układ odpornościowego.

Niedostateczne spożycie wapnia – produktów mlecznych

mmm

Produkty mleczne to źródło pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.Jednak przede wszystkim, to źródło dobrze przyswajalnego wapnia niezbędnego dla naszych kości, którego coraz więcej dzieci nie dostarcza w odpowiedniej ilości. Ponad to napoje fermentowane, takie jak jogurt czy kefir wzmacniają naturalną odporność organizmu dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego.

Niskie spożycie ryb

ryba

To częsty błąd zarówno w żywieniu dzieci, jak i osób dorosłych. Ryby morskie są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te odgrywają istotną rolę we właściwym rozwoju układu nerwowego już w życiu płodowym! Korzystnie wpływają na pamięć, koncentrację oraz zdolności uczenia – są niezbędne w diecie ucznia. Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 gwarantuje też doskonały wzrok, odpowiada za prawidłowy stan skóry i wspiera pracę układu krążenia. Zaleca się, by ryby pojawiały się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Niedostateczne spożycie wody i zbyt częste sięganie po słodzone napoje

soki

Soczki, słodkie gazowane napoje, cukier w herbacie… te napoje powinny być traktowane jako słodki posiłek, deser a nie napój, który ma na celu nas nawodnić. Pierwsze oznaki odwodnienia, to pobudzenie lub senność, rozdrażnienie, ból głowy, zmniejszona ilość oddawanego moczu, zaparcia. Już 1,5% ubytek wody jest odwodnieniem, nie dopuszczajmy do niego.

 

zobacz również:

 

  1. Gluten w diecie dziecka
  2. Ospa wietrzna – objawy i leczenie
  3. Kreatywne zabawki dla dzieci
  4. Strefa Mamy

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz