Bitki wołowe wg Buni

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wszystko zależy od jakości mięsa i czasu duszenia.

Czas : 2 godziny + zmiękczanie mięsa

Składniki :

  • 0,6 kg mięsa wołowego tzw. zrazówki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • 20 suszonych grzybów – lub odpowiednio pokruszonych ( dobrze by było żeby było w tym kilka prawdziwków )
  • sól zmiękczająca do mięs
  • pieprz mielony
  • przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • mąka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła

Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm .Lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa ( przez folię ) .Posypać solą zmiękczająca do mięs i mielonym pieprzem z obu stron . Posmarować każdy kawałek olejem , złożyć je jeden na drugim , zawinąć w folię i zostawić na 30 minut .

Rozwinąć mięso . Oprószyć mąką strząsając jej nadmiar . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso z obu stron tak by sie zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować – przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule , grzyby, kostkę bulionową lub trochę przyprawy do zup ( nie podaje ile bo to zależy od marki przyprawy – tak na litr wywaru ), liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody .Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) – tak by mięso było miękkie a nie rozpadło się . Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek. Doprawić sos  do smaku .Podawać z kaszą na sypko ( gryczana lub jęczmienną ) , ziemniakami lub kluskami np. kopytkami i surówką ( buraczki, kiszone ogórki ).

Używam soli zmiękczającej zamiast zwykłej ze względu na ograniczone zaufanie do jakości wołowiny .Niestety to że mięso wygląda pięknie przy kupowaniu nie znaczy , że będzie ono mięciutkie . To takie zabezpieczenie  na wszelki wypadek .

Z refleksji : zauważyłam ,że od kilku lat umiejętności rozbierania mięs dostarczanych do sklepów pozostawiają wiele do życzenia . Pięknie uformowana zrazówka ( z widoku czołowego płata  wszystko ok. ) – okazała się ucięta na skos i w związku z tym dalsze bitki wyszły wzdłuż włókien albo część tak a część poprawnie .Horror – chyba trzeba kupować pół wołu i samemu dzielić mięso .W końcu wyszły mięciutkie ale tak nie powinno być .

file1297101355



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...