Biszkopt z całuskami

27 października 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
– 2 kremówki 400 ml
– 3 serki homogenizowane
– 6 łyżeczek żelatyny
– ½ szklanki wody
– 2 łyżki cukru
– opakowanie małych całusków z Lidla

Przygotowanie:
Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka dalej ubijając. Przesianą mąkę krupczatkę i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany. Biszkopt wylać na kwadratową blachę, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 min. w temp. 200˚ – 150˚.
Dwie kremówki ubić, dodać 3 serki homogenizowane. 6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Na koniec do całości dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilkę ubijać. Na biszkopcie poustawiać całuski, zalać śmietaną.

file1256673529

Przepis dodany przez: marta.tomanek



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...