Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolki

1 kwietnia 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To takie ciasto co to nie ma prawa się nie udać – nawet mnie. Kiedyś moja przyjaciółka nauczyła mnie piec taki podstawowy biszkopt z mąką ziemniaczaną.Teraz go modyfikuję na wszelkie sposoby. Robię na jego bazie torty, ciasto z owocami, używam jako spód pod sernik czy makowiec. Zostało mi brzoskwiń w syropie które musiałam zagospodarować – stąd to ciasto.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/6 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaska łyżka kakao
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • ½ łyżki masła do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki

Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas. W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku (2 sztuki). Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową. Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu i pokroić w kawałki. Średnią lub małą foremkę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwini ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto piec ok. 30 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ). Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony. Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Można wystudzone posypać cukrem pudrem.




FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.