Bigosu już nie robię z kapusty. Wykorzystuję to warzywo i mam pyszny obiad

Avatar photo
22 listopada 2025,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Fasolkę szparagową jadamy zazwyczaj jako dodatek do potraw lub samodzielną przekąskę, znane jest też jej dodawanie do różnych zup. Ale z fasolki szparagowej można też przygotować samodzielne danie obiadowe, różnie określane w przepisach. U mnie w domu mówi się, że jest to bigos z fasolki, ale spotkałam się też z nazwą gulaszu z fasolki szparagowej. Niezależnie od nomenklatury jest to przepyszne danie obiadowe, które w sezonie smakuje wyjątkowo i wyśmienicie z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Aromatyczny bigos z fasolki szparagowej to pikantne, sycące danie jednogarnkowe, które łączy w sobie świeżą fasolkę szparagową i wędzoną kiełbasę w bogatym sosie pomidorowym wypełnionym aromatem świeżych ziół i przypraw. Tradycyjnie podaje się go z pieczywem, ale można go jeść z ryżem lub ziemniakami, czego osobiście nie stosuję, ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Fot.: Redakcja (M.D.)

Bigos z fasolki szparagowej to pyszne i zdrowe danie, idealne na lato lub każdą inną porę roku. Latem jednak trwa sezon na fasolkę szparagową, a taka młoda i świeża jest po prostu najsmaczniejsza i najszybciej się gotuje. To danie pełne smaku aromatycznych przypraw, takich jak czerwona papryka, czubrica i mieszanka innych przypraw. A najlepsze jest to, że jest tak łatwe do przygotowania – wystarczy wrzucić wszystko do garnka i poczekać, aż się ugotuje.

Jak smakuje bigos z fasolki szparagowej

Bigos z fasolki sam w sobie jest kompletnym posiłkiem, zawierającym dużo białka i błonnika pochodzącego z fasolki szparagowej, zwłaszcza podawany z pełnoziarnistym pieczywem. To danie bogate i aromatyczne. Sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów jest źródłem likopenu, organicznego związku o działaniu przeciwutleniającym. Sok pomidorowy to także bardzo bogate źródło beta-karotenu oraz witamin C i E oraz potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia oraz wpływa na proces dotlenienia mózgu, poprawia koncentrację, relaksuje układ nerwowy i pomaga walczyć ze stresem. Pestki pomidora pomagają usuwać szkodliwe substancje z jelit, dzięki czemu korzystnie oddziałują na metabolizm i dlatego nie należy ich pozostawiać na sitku, tylko używać przy gotowaniu.

Smak potrawy tworzy aromatyczna wędzona kiełbasa oraz zastosowane aromatyczne przyprawy. Cząber obecny w czubrycy ułatwia trawienie, zapobiega niestrawnościom, wzdęciom i zgadze, stąd idealnie pasuje do dań na bazie fasoli. Czubryca jest przyprawą o mocnym, pikantnym, korzennym aromacie. Kozieradka o orientalnym aromacie wspiera trawienie, obniża poziom cukru we krwi i cholesterol, wspomaga również system odpornościowy. Papryka czerwona wędzona o intensywnym i charakterystycznym aromacie nadaje potrawie wyrazistego smaku o nutach dymu i wędzonki. Wędzona papryka zmniejsza poziom lipidów we krwi, wpływa korzystnie na odporność i procesy trawienne oraz pomaga regulować poziom hormonów stresu. Tymianek jako przyprawa z basenu śródziemnomorskiego poprawia smak, wspiera procesy trawienne oraz pomaga zwalczać większość znanych patogenów. Lubczyk nadaje potrawie subtelnego, pełnego aromatu, a dodatkowo łagodzi wzdęcia, hamuje nadmierną fermentację w jelitach i poprawia perystaltykę.

Bigos z fasolki to danie obiadowe idealne dla dużej rodziny, ale następnego dnia po przygotowaniu bigos jest jeszcze lepszy. To danie jest proste i łączy niepowtarzalny smak, ale podstawowe, łatwe do kupienia składniki. 

Jak przygotować bigos z fasolki szparagowej

Składniki:
– 1 kg fasolki szparagowej
– 5-6 dojrzałych, słodkich pomidorów
– 1 mała cebula
– 1/2 czerwonej papryki
– kawałek suchej, wędzonej kiełbasy
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– przyprawy: czubryca czerwona, tymianek, papryka wędzona, kozieradka, lubczyk, zielona pietruszka
– zupa ogonowa w torebce (opcjonalnie)
– 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
W garnku na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno cebulę. Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i przecier, zasmażyć lekko. W sezonie warto używać świeżych pomidorów, w okresie zimowym można je zastąpić pomidorami z puszki. Fasolkę szparagową dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Najwygodniej używać nożyczek kuchennych. Paprykę pokroić w cienkie paski. Fasolkę i paprykę wrzucić do garnka i zalać wodą (lub bulionem) i gotować ok. 15 min. Dodać przyprawy oraz dosmakować solą i pieprzem wg uznania. Aby zagęścić fasolkę można wsypać 1-2 łyżki zupy ogonowej w proszku. Ten etap można pominąć, jeśli nie używamy w kuchni tego typu dodatków. Pod koniec gotowania dodać pokrojony drobno świeży lubczyk oraz zieloną pietruszkę. Podawać z pieczywem.

Polecamy również:

Taką fasolkę przygotuj na kolację. Zachwytom nie będzie końca

Ugotowałam fasolkę szparagową. Ten dodatek sprawił, że rozpływa się w ustach

Co zamiast bułki tartej do fasolki? Ten dodatek jest o niebo lepszy i zdrowszy



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.