Bigosu już nie robię z kapusty. Wykorzystuję to warzywo i mam pyszny obiad

29 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Fasolkę szparagową jadamy zazwyczaj jako dodatek do potraw lub samodzielną przekąskę, znane jest też jej dodawanie do różnych zup. Ale z fasolki szparagowej można też przygotować samodzielne danie obiadowe, różnie określane w przepisach. U mnie w domu mówi się, że jest to bigos z fasolki, ale spotkałam się też z nazwą gulaszu z fasolki szparagowej. Niezależnie od nomenklatury jest to przepyszne danie obiadowe, które w sezonie smakuje wyjątkowo i wyśmienicie z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Aromatyczny bigos z fasolki szparagowej to pikantne, sycące danie jednogarnkowe, które łączy w sobie świeżą fasolkę szparagową i wędzoną kiełbasę w bogatym sosie pomidorowym wypełnionym aromatem świeżych ziół i przypraw. Tradycyjnie podaje się go z pieczywem, ale można go jeść z ryżem lub ziemniakami, czego osobiście nie stosuję, ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Fot.: Redakcja (M.D.)

Bigos z fasolki szparagowej to pyszne i zdrowe danie, idealne na lato lub każdą inną porę roku. Latem jednak trwa sezon na fasolkę szparagową, a taka młoda i świeża jest po prostu najsmaczniejsza i najszybciej się gotuje. To danie pełne smaku aromatycznych przypraw, takich jak czerwona papryka, czubrica i mieszanka innych przypraw. A najlepsze jest to, że jest tak łatwe do przygotowania – wystarczy wrzucić wszystko do garnka i poczekać, aż się ugotuje.

Jak smakuje bigos z fasolki szparagowej

Bigos z fasolki sam w sobie jest kompletnym posiłkiem, zawierającym dużo białka i błonnika pochodzącego z fasolki szparagowej, zwłaszcza podawany z pełnoziarnistym pieczywem. To danie bogate i aromatyczne. Sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów jest źródłem likopenu, organicznego związku o działaniu przeciwutleniającym. Sok pomidorowy to także bardzo bogate źródło beta-karotenu oraz witamin C i E oraz potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia oraz wpływa na proces dotlenienia mózgu, poprawia koncentrację, relaksuje układ nerwowy i pomaga walczyć ze stresem. Pestki pomidora pomagają usuwać szkodliwe substancje z jelit, dzięki czemu korzystnie oddziałują na metabolizm i dlatego nie należy ich pozostawiać na sitku, tylko używać przy gotowaniu.

Smak potrawy tworzy aromatyczna wędzona kiełbasa oraz zastosowane aromatyczne przyprawy. Cząber obecny w czubrycy ułatwia trawienie, zapobiega niestrawnościom, wzdęciom i zgadze, stąd idealnie pasuje do dań na bazie fasoli. Czubryca jest przyprawą o mocnym, pikantnym, korzennym aromacie. Kozieradka o orientalnym aromacie wspiera trawienie, obniża poziom cukru we krwi i cholesterol, wspomaga również system odpornościowy. Papryka czerwona wędzona o intensywnym i charakterystycznym aromacie nadaje potrawie wyrazistego smaku o nutach dymu i wędzonki. Wędzona papryka zmniejsza poziom lipidów we krwi, wpływa korzystnie na odporność i procesy trawienne oraz pomaga regulować poziom hormonów stresu. Tymianek jako przyprawa z basenu śródziemnomorskiego poprawia smak, wspiera procesy trawienne oraz pomaga zwalczać większość znanych patogenów. Lubczyk nadaje potrawie subtelnego, pełnego aromatu, a dodatkowo łagodzi wzdęcia, hamuje nadmierną fermentację w jelitach i poprawia perystaltykę.

Bigos z fasolki to danie obiadowe idealne dla dużej rodziny, ale następnego dnia po przygotowaniu bigos jest jeszcze lepszy. To danie jest proste i łączy niepowtarzalny smak, ale podstawowe, łatwe do kupienia składniki. 

Jak przygotować bigos z fasolki szparagowej

Składniki:
– 1 kg fasolki szparagowej
– 5-6 dojrzałych, słodkich pomidorów
– 1 mała cebula
– 1/2 czerwonej papryki
– kawałek suchej, wędzonej kiełbasy
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– przyprawy: czubryca czerwona, tymianek, papryka wędzona, kozieradka, lubczyk, zielona pietruszka
– zupa ogonowa w torebce (opcjonalnie)
– 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
W garnku na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno cebulę. Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i przecier, zasmażyć lekko. W sezonie warto używać świeżych pomidorów, w okresie zimowym można je zastąpić pomidorami z puszki. Fasolkę szparagową dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Najwygodniej używać nożyczek kuchennych. Paprykę pokroić w cienkie paski. Fasolkę i paprykę wrzucić do garnka i zalać wodą (lub bulionem) i gotować ok. 15 min. Dodać przyprawy oraz dosmakować solą i pieprzem wg uznania. Aby zagęścić fasolkę można wsypać 1-2 łyżki zupy ogonowej w proszku. Ten etap można pominąć, jeśli nie używamy w kuchni tego typu dodatków. Pod koniec gotowania dodać pokrojony drobno świeży lubczyk oraz zieloną pietruszkę. Podawać z pieczywem.

Polecamy również:

Taką fasolkę przygotuj na kolację. Zachwytom nie będzie końca

Ugotowałam fasolkę szparagową. Ten dodatek sprawił, że rozpływa się w ustach

Co zamiast bułki tartej do fasolki? Ten dodatek jest o niebo lepszy i zdrowszy