Domowy bigos z kiszonej kapusty
Artykuł zewnętrzny
- 5 kg kapusty kiszonej
- 3 grzyby suszone
- 1kg łopatki
- 1 kg kiełbasy podwawelskiej
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela ang.
- 2 łyżeczki jarzynki
- 100ml koncentratu pomidorowego
Kapustę przelać wodą i odsączyć. Zalać 3 szk. wody, dodać listki laurowe, jarzynkę, namoczone i pokrojone grzybki, ziele angielskie. Gotować ok. 1,5 godziny. W tym czasie przesmażyć cebulkę i pokrojona w kostkę kiełbasę. Ugotować mięso, które po ostudzeniu rozdrobnić. Do kapusty dodać kiełbasę razem z całymtłuszczem oraz pokrojone mięso. Gotować jeszcze przez godzinę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem odstawić na godzinę pod przykryciem.