Bigos z kabaczka
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 2 średniej wielkości kabaczki,
– 1 kg papryki (zielonej lub czerwonej),
– 0,5 kg kiełbasy,
– 1 duża cebula,
– 0,5 kg pieczarek,
– przecier pomidorowy,
– pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i dorzucamy do garnka. Z papryki wykrawamy gniazda nasienne, po czym kroimy ją w średniej wielkości kawałki i wrzucamy do garnka. Kabaczka obieramy, dokładnie usuwamy z jego wnętrza nasiona i ścieramy go na łuski na tarce. Gdy papryka nieco zmięknie dorzucamy kabaczka do garnka. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Gdy kabaczek zmięknie potrawa jest gotowa do spożycia.
Smacznego :)