Bigos warzywny z grzybami leśnymi
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- grzyby leśne
- fasolka szparagowa
- cukinia
- kawałek dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- kawałek kiełbasy
- boczek wędzony
- 1 ziemniak
- 1 małe jabłko
- kilka śliwek węgierek
- 2-3 pomidory
- przyprawy:
- ziarenka smaku
- sól
- pieprz
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- listek laurowy
- ziele angielskie
Wcześniej ugotować grzyby i fasolki. Następnie podsmażyć na oleju cebulę i boczek wędzony z kiełbasą. Wszystko przełożyć do garnaka i podlać około 1 szklanki wody lub bulionu. Następnie podsmażyć cukinię pokrojoną ze skórką w grube paski. Poszatkować marchew, jabłko ziemniaka i dynię, dodać śliwki i wszystko podgotować około 15 minut. Na koniec dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Jeszcze podgotować 5 minut, dodać przyprawy i gotowe. Powinno mieć smak słodko kwaśny. Można jeść sam bigos lub jako dodatek do innych potraw lub z makaronem.