Bigos warzywny z grzybami leśnymi

13 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny


składniki:

  • grzyby leśne
  • fasolka szparagowa
  • cukinia
  • kawałek dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • kawałek kiełbasy
  • boczek wędzony
  • 1 ziemniak
  • 1 małe jabłko
  • kilka śliwek węgierek
  • 2-3 pomidory
  • przyprawy:
  • ziarenka smaku
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Wcześniej ugotować grzyby i fasolki. Następnie podsmażyć na oleju cebulę i boczek wędzony z kiełbasą. Wszystko przełożyć do garnaka i podlać około 1 szklanki wody lub bulionu. Następnie podsmażyć cukinię pokrojoną ze skórką w grube paski. Poszatkować marchew, jabłko  ziemniaka i dynię, dodać śliwki i wszystko podgotować około 15 minut. Na koniec dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Jeszcze podgotować 5 minut, dodać  przyprawy  i gotowe. Powinno mieć smak słodko kwaśny. Można jeść sam bigos lub jako dodatek do innych potraw lub z makaronem.

file1263395728