Biblia Vege – recenzja

3 września 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Biblia Vege – recenzja

 

Coraz więcej ludzi na całym świecie rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody przejścia na wegański sposób odżywiania się są różne: od ekologii po filozofię. Często przyczyną eliminacji produktów zwierzęcych z diety jest nawiązująca do zdrowego stylu życia moda.

Dieta wegetariańska eliminuje część produktów pochodzenia zwierzęcego z jadłospisu. Może być mniej lub bardziej rygorystyczna – każdy znajdzie w niej wariant dla siebie. Semiwegetarianizm charakteryzuje się dominacją takich produktów jak warzywa, kasze, owoce, lecz dopuszczalne jest w niej spożywqanie niewielkich ilości mięsa, mleka i jajek. W diecie laktowegetarian równoważy się spożywanie produktów pochodzenia roślinnego oraz mleka, jednak z wykluczeniem mięsa i jajek. Dieta wegan zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, wykluczony jest jakikolwiek nabiał. U podstawy piramidy żywieniowej diety wegańskiej znajdują się produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa. Witarianizm pozwala na spożywanie wyłącznie tych produktów roślinnych, których nie trzeba gotować, a frutarianizm pozwala wyłącznie na jedzenie owoców.

Podstawą poprawnego wegetariańskiego jadłospisu jest urozmaicenie posiłków. Należy w miarę możliwości codziennie jeść coś innego, łączyć ze sobą różne warzywa, owoce, produkty zbożowe i nabiał. Również stawiając na artykuły zbożowe warto zmienić przyzwyczajenia i przejść na produkty z mąki razowej, w tym pieczywo z dodatkiem różnych ziaren (świetnie skoncentrowane źródło witamin i minerałów). Dania kuchni wegetariańskiej zaskakują bogactwem smaków, aromatów i barw. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy i my spróbowali przyrządzić którąś z oryginalnych warzywnych potraw.

W Internecie bez problemu można znaleźć blogi o tematyce wegetariańskiej i wegańskiej, a restauracje dla „roślinożerców” powstają na potęgę i z entuzjazmem odwiedzane są nie tylko przez zwolenników zdrowego odżywiania się. Na rynku dostępnych jest także coraz więcej książek z przepisami kulinarnymi opartymi wyłącznie na składnikach roślinnych. Jedną z najbardziej cennych i polecanych jest książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook, pt.: Biblia Vege.

Biblia Vege to propozycje na lekką i zdrową dietę wegańską i wegetariańską do stosowania na co dzień dla kobiet nowoczesnych, ceniących smak i wygląd potraw oraz dobrze zbilansowane posiłki. Książka na blisko 200 stronach prezentuje multum ciekawych przepisów, z których można skomponować wartościowe menu codzienne, jak również przeznaczone na specjalne okazje. Znajdziemy tu pomysły na śniadania i kolacje, na obiad oraz na proste i wyszukane desery. Fantastyczny zbiór przepisów.

Wśród propozycji na propozycje śniadaniowe i kolację znajdziemy fantastyczne przepisy na amarantusankę z pieczoną dynią, hummus z zielonym groszkiem, jaglankę z granatem, jajka w pomidorach, naleśniki razowe, bruschetty z pomidorami lub ricottą i figami, omlet z bryndzą lub szpinakiem, owsiankę z jabłkami, kurkumą lub sosem żurawinowym, sałatkę z bakłażanem, z buraka i truskawek lub sałatkę z ciecierzycą i fetą, sałatkę z jarmużu, soczewicy i fasoli, sałatkę z rukoli z gruszką i serem pleśniowym, sandwicze z awokado i warzyw, tofucznicę z jarmużem, wrapy z papryką czy szparagi z jajkiem.

 

Obiadowe wegetariańskie i wegańskie dania z warzywami, to między innymi ciekawe pomysły na brukselkę i dynię z orzechami pekan, gołąbki w liściach buraka, jaglano-ryżową pizzę z pesto i warzywami, kaszę z cukinią i kozim serem, pęczotto z brokułami i migdałami, placki dyniowe, risotto ze szpinakiem, placki z cukinią i marchewką, zapiekankę z ziemniaków i bakłażana, czy ziemniaki pieczone z dynią i tymiankiem. Znajdziemy tu także przepisy na dania mączne, jarskie, w tym między innymi przepisy na wspaniałe kluski leniwe, knedle ze śliwkami, naleśniki ze szpinakiem, kopytka dyniowe, krokiety z kapustą i grzybami, lasagne z bakłażanem i szpinakiem, czy pierogi gryczane z twarogiem.

Wśród zup znajdziemy fantastycznie skomponowane receptury na chłodnik ogórkowy, krem brokułowy, dyniowy, selerowy lub buraczany z siemieniem lnianym, zupę ze szparagów, kremową zupę z soczewicy z pomidorami, zupę jarzynową, szczawiową, ziemniaczaną oraz barszcz z botwinki.

Wśród różnorodnych deserów wege w książce znajdziemy przepisy na: ciastka owsiane z bakaliami, batoniki daktylowe z czekoladą, granitę pomarańczową, lody truskawkowe, chałwę słonecznikową, chlebek bananowy, czekoladowe kulki, mus czekoladowy z bananami i awokado, pralinki jaglane, pudding malinowy czy sezamki.

Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony, a apetyt na proponowane potrawy niezmierny. Właśnie wydanie tego niezwykłego, wegetariańskiego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania.

Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy wegańskie i wegetariańskie, które miejscami dowodzą, że bezmięsna kuchnia też może być rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną. Ta książka, podobnie jak warzywa i owoce, bez zbędnego wysiłku może stać się najlepszą przyjaciółką kobiety…

Książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Biblia Vege bez cienia wątpliwości udowadnia, że można jeść i smacznie i kolorowo i zdrowo. Kuchnia vege jest dla każdego, a odchudzanie przepisów oraz eliminacja mięsa to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy modnej, lekkiej i zdrowej kuchni. Kuchni vege.

 

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste! www.bookandcook.pl






FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...