Biała kiełbasa w cebulowym sosie

11 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:file1299854974

·    60 dag białej surowej kiełbasy
·    2 szklanki Oleju Wielkopolskiego
·    1 łyżka mąki
·    2 średnie cebule
·    sok z cytryny do smaku
·    sól
·    5 ziaren pieprzu
·    cukier
·    3 ziarna ziela angielskiego
·    1 liść laurowy

Przygotowanie:

Zagotować szklankę wody, włożyć do wrzątku kiełbasę i na małym ogniu chwilę ją gotować.
W garnuszku rozgrzać Olej Wielkopolski, dodać posiekane drobno cebule, posypać mąką i razem podsmażać około 10 minut starając się, aby całość się nie zrumieniła.

Do zasmażki z cebulą wlać wywar, w którym ugotowała się kiełbasa, dodać sól, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz oraz do smaku sok z cytryny i cukier. Można dolać także kilka łyżek wody.
Gotować sos, aż leciutko zgęstnieje. Do sosu włożyć ugotowaną i pokrojoną w kawałki kiełbasę i wszystko razem zagrzać.