Biała kiełbasa w cebulowym sosie
· 60 dag białej surowej kiełbasy
· 2 szklanki Oleju Wielkopolskiego
· 1 łyżka mąki
· 2 średnie cebule
· sok z cytryny do smaku
· sól
· 5 ziaren pieprzu
· cukier
· 3 ziarna ziela angielskiego
· 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody, włożyć do wrzątku kiełbasę i na małym ogniu chwilę ją gotować.
W garnuszku rozgrzać Olej Wielkopolski, dodać posiekane drobno cebule, posypać mąką i razem podsmażać około 10 minut starając się, aby całość się nie zrumieniła.
Do zasmażki z cebulą wlać wywar, w którym ugotowała się kiełbasa, dodać sól, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz oraz do smaku sok z cytryny i cukier. Można dolać także kilka łyżek wody.
Gotować sos, aż leciutko zgęstnieje. Do sosu włożyć ugotowaną i pokrojoną w kawałki kiełbasę i wszystko razem zagrzać.