Biała kiełbasa na świąteczny stół

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dla miłośników białej kiełbasy ( a i francuskiego ciasta ) .

Czas : 40 minut

Składniki

4 białe kiełbasy

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko

ziarno sezamowe

pestki z dyni

Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .

Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .

Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25 minut na złoto .

Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .

file1269594251